Germania: Un partid anti-capitalist de extrema stângă are șanse să treacă pragul la europarlamentare. Președinta - marxistă convinsă

Unsplash
Unsplash

Germania, cel mai mare stat al Uniunii Europene, va alege 96 din cei 720 de eurodeputați ai Parlamentului European în acest an, iar un partid care candidează pentru prima dată pe plan național are șanse să intre în Parlamentul European, luând voturi atât de la stânga, cât și de la dreapta.

Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit sau Alianța Sahra Wagenknecht – Rațiune și Dreptate (BSW) a fost fondat pe 8 ianuarie 2024 și sondajele indică o intenție de vot de 5-7% pentru acest partid.

BSW este singurul partid semnificativ din Germania care poartă numele liderului său, Sahra Wagenknecht, care a părăsit partidul pe ale cărui liste a fost aleasă în Bundestag (camera inferioară a parlamentului Germaniei), Linke – Stânga.

Wagenknecht, în vârstă de 54 de ani, este fiica unui iranian (dispărut în copilăria ei în Iran) și a unei mame germane care s-a alăturat Partidului Unității Socialiste (SED, comunist) din Germania de est în 1989, cu numai câteva luni înainte de căderea Zidului Berlinului. După unificarea Germaniei, ea a continuat să facă politică în partidul succesor al SED, Partidul Socialismului Democratic (PDS), făcând parte din aripa de stânga, care în 2007 a fuzionat cu WASG, implantat în vestul Germaniei, formând Linke. Din 2009 este deputată în Bundestag, fiind realeasă pe listele Linke în 2013, 2017 și 2021.

După ultimele alegeri, Wagenknecht s-a îndepărtat tot mai mult ideologic de Linke, lansând acest nou partid cu orientare de stânga-naționalistă, o nișă neacoperită până acum în spectrul politic german.

O marxistă convinsă, Wagenknecht a insistat pe timpul când era membră în Linke că partidul trebuie să aibă o linie anti-capitalistă mai fermă și a criticat participarea la guverne federale de land alături de Partidul Social Democrat (SPD) și Verzi. De la înființarea BSW, Wagenknecht pare să-și fi moderat discursul economic, susținând într-un interviu că obiectivele sale sunt combaterea inflației, încurajarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a tehnologiei interne, precum și stabilirea unui comerț stabil cu o gamă largă de parteneri.

În politica externă, BSW se remarcă printr-o atitudine fermă anti-NATO și pro-Rusia, deși Wagneknecht a fost nevoită să-și recunoască greșeala dinaintea invaziei Ucrainei din 2022 când susținea că Rusia nu are intenții agresive. Wagenknecht a continuat să critice sancțiunile economice împotriva Rusiei, țară de care Germania depindea într-o proporție importantă pentru importurile de energie.

Originalitatea poziției BSW ca partid de stânga este anti-imigraționismul. Wagenknecht a criticat încă din 2015 politica dusă atunci de cancelara Angela Merkel (Uniunea Creștin Democrată, CDU) care a primit un milion de imigranți din Orientul Apropiat și Mijlociu. BSW susține că imigranții care nu respectă legea trebuie expulzați. De asemenea, Wagenknecht a avut poziții sceptice în timpul pandemiei Covid, inclusiv împotriva vaccinării universale.

Toate aceste luări de poziții au dus la acuzații de la stânga că Wagenknecht are poziții similare cu Alternativa pentru Germania (AFD, extrema dreaptă). Cert este că de la intrarea BSW în cursa pentru alegerile europarlamentare, AFD, care ajunsese la 23%, nu mai trece de 18-19%, în timp ce Linke nu mai depășește pragul electoral național de 5%, ceea ce înseamnă că BSW, creditat în estul Germaniei (unde AfD este lider în mai multe landuri în sondaje) cu scoruri de peste 10%, ia voturi și de la extrema dreaptă și de la stânga tradițională, răspunzând unei nevoi politice neacoperite până acum în Germania.

În rest CDU, împreună cu partidul soră din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU) se află în fruntea sondajelor cu circa 30%, scor pe care nu l-a mai atins de la alegerile pentru Bundestag din 2017.

Într-o situație dificilă sunt cele trei partide ale coaliției de guvernare federală: SPD cu 16-17%, Verzii cu 12-14% și Partidul Liber Democrat (FDP) care e la limita pragului de 5%, reflectând profunda impopularitate a guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz.

Alegerile pentru Parlamentul European vor fi ultimul test politic național înaintea alegerilor pentru Bundestag care trebuie să aibă loc la termen în septembrie 2025. Spectrul politic german, ajuns la un grad înaintat de fărâmițare, a devenit prin apariția BSW pe scena națională și mai complicat, ridicând temeri cu privire la guvernabilitatea celei mai populate țări din Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel