Germania, reacție dură după rezultatul referendumului din Turcia

Politicieni germani cu cerut, luni, sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, pentru a se răspunde astfel votului de la referendumul constituțional desfășurat duminică și care va spori puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite agenția DPA.

Conform rezultatelor preliminare, puțin peste 51% dintre cei prezenți la urne au votat pentru transformarea Turciei dintr-o republică parlamentară într-una prezidențială, rezultat care a provocat consternare la Berlin, în condițiile în care Germania oricum dezaproba inițiativele președintelui Erdogan de a controla toate sferele puterii.

Prin urmare, după aflarea rezultatului referendumului, membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum și politicieni din opoziția germană, au cerut încetarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

'Aderarea cu drepturi depline (la UE) nu mai poate fi un obiectiv', a spus Manfred Weber, liderul grupului popular (PPE) din Parlamentul European și secretar general al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel.

La rândul lor, liderii formațiunilor de opoziție Die Linke (Stânga) și Verzii, respectiv Sahra Wagenknecht și Cem Oezdemir, au cerut retragerea soldaților germani care au fost trimiși la baza aeriană de la Incirlik pentru a contribui la operațiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, precum și încetarea livrărilor de armament german către Turcia.

'Guvernul (de la Berlin) trebuie să clarifice de partea cui este: de partea democrației sau a dictaturii lui Erdogan', a indicat Sahra Wagenknecht. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel