Germania: Ministerul Economiei se aşteaptă la o creştere lentă în trimestrul doi

Activitatea industrială a Germaniei este lentă în trimestrul doi din 2019 şi datele recente arată un avans mai redus în sectorul serviciilor, se arată într-un raport publicat de Ministerul Economiei de la Berlin, transmit DPA şi Reuters.

"După o îmbunătăţire a evoluţiei slabe din trimestrul doi, redresarea ar putea deveni mai proeminentă dacă mediul extern se stabilizează", apreciază Ministerul Economiei.

După ce a evitat la limită recesiunea la finalul lui 2018, economia germană a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2019.

Piaţa forţei de muncă încă stimulează economia - deşi într-un ritm mai lent - în timp ce majorarea veniturilor gospodăriilor şi măsurile de stimulare fiscală ajută de asemenea expansiunea PIB-ului. Dar se menţin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul şi tensiunile geopolitice, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.

Datele oficiale publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) arată că exporturile Germaniei au crescut în mai, în pofida conflictelor comerciale internaţionale, dar nu s-au redresat complet după declinul înregistrat în aprilie.

În mai au fost exportate bunuri "made in Germany" în valoare de 113,9 miliarde de euro (127,8 miliarde de dolari), în timp ce importurile s-au ridicat la 93,4 miliarde de euro, astfel încât excedentul comercial s-a situat la 18,7 miliarde de euro (20,99 miliarde de dolari). În aprilie, excedentul a fost de 16,9 miliarde de euro.

Exporturile au urcat în mai cu 4,5% faţă de perioada similară din 2018 şi cu 1,1% comparativ cu luna precedentă. Importurile au înregistrat un avans anual de 4,9% şi o scădere lunară de 0,5%, arată datele publicate de Destatis.

Economiştii se aşteptau la un avans lunar de 0,5% al exporturilor şi de 0,7% al importurilor. În aprilie, livrările peste hotare au scăzut cu 3,4%.

Separat, Destatis a informat că producţia industrială a crescut cu 0,3% în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 2%.

Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, apreciază că avansul producţiei industriale în luna mai nu indică sfârşitul problemelor cu care se confruntă sectorul industriei din Germania.

"Din contră, acum pare aproape sigur că în trimestrul doi din 2019 a scăzut producţia industrială, ceea ce contribuie semnificativ la declinul PIB-ului Germaniei, sau chiar la contractarea economiei", a avertizat Kenningham.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel