„Garanțiile” de securitate acordate Rusiei de Macron au fost scoase din context, insistă Palatul Elysee

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Administrația Prezidențială din Franța asigură că declarațiile lui Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate acordate Rusiei a fost scoasă din context.

Declaraţiile recente ale preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la acordarea de garanţii de securitate Rusiei au fost scoase din context, a asigurat vineri Palatul Elysee, înaintea unei noi conferinţe dedicate acordării de asistenţă Ucrainei, care va avea loc marţi la Paris, conform Agerpres.

"Dialogul dintre preşedintele Republicii şi preşedintele Zelenski este excelent", a asigurat preşedinţia franceză."Există un decalaj între anumite mişcări sau anumite persoane, care încearcă să izoleze o bucată dintr-o frază în afara contextului său, şi realitatea muncii pe care o desfăşurăm, care decurge cu adevărat fără dificultăţi", a precizat Palatul Elysee.

Ce a spus mai exact președintele Macron

La începutul lunii decembrie, vorbind despre arhitectura de securitate care va fi reconstruită în Europa odată cu încheierea războiului din Ucraina, preşedintele francez subliniase că atunci va fi de asemenea necesar să se acorde "garanţii" Rusiei pentru a se ajunge la un echilibru.

Această arhitectură de securitate, construită de SUA şi URSS, ulterior de Rusia, se clatină de ani de zile. Franţa insistă asupra necesităţii ca europenii să se afle la masa negocierilor atunci când sunt negociate noi acorduri privind controlul armamentului, notează AFP.

"Unul din punctele esenţiale este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia. Acest aspect va face parte din chestiunile ce ţin de pace. Şi de aceea trebuie să îl pregătim", declarase Macron.

Reacții după declarațiile liderului francez



Unele personalităţi din Ucraina, dar şi oficiali din Europa de Est, s-au declarat agasaţi de aceste declaraţii, exprimându-şi chiar o opoziţie totală.

Şeful statului francez "nu face decât să descrie ceea ce ucrainenii înşişi îşi doresc", a explicat Palatul Elysee."Ucrainenii înşişi sunt primii, în mod evident, care vor să iasă din acest război şi până la urmă, la sfârşitul războiului, există negocieri".

O conferinţă "pentru rezilienţa şi reconstrucţia Ucrainei" va avea loc marţi la Paris, având ca scop "prezentarea nevoilor Ucrainei pentru a-şi asigura rezilienţa economică pe timp de război şi reconstrucţia sa pe termen mediu, precum şi promovarea mobilizării actorilor economici francezi pe aceste două mize esenţiale", conform informaţiilor furnizate de ministerul Economiei."Comunicăm zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, pentru a pregăti această conferinţă. Nu există nicio dificultate", a insistat Palatul Elysee.

Olaf Scholz: Riscul ca Rusia să folosească arma nucleară în Ucraina a scăzut

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi, citat de AFP.

"Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare", a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a "trasat o linie roşie" Moscovei în această problemă.

"Deocamdată, am oprit asta", a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.

Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: "În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel