Galaxiile, rotaţie în jurul axei proprii o dată la un miliard de ani

Ema Apostu / 16 Martie 2018 / 23:30 Salveaza PDF Comentarii
Galaxie
Descriere foto: Galaxie

Toate galaxiile efectuează o rotire completă într-un miliard de ani, fără să conteze cât de mari sunt, au descoperit cercetătorii de la International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR).

„Indiferent de dimensiunea galaxiei, dacă stai la marginea discului, ţi-ar lua un miliard de ani să revii în acelaşi loc de unde ai pornit”, a precizat profesorul Gerhardt Meurer de la UWA din cadrul ICRAR.

Meurer precizează că prin utilizarea modelelor matematice, se poate arăta că toate galaxiile de aceeaşi dimensiune au aceeaşi densitate internă medie.

„Descoperirea acestei regularităţi în galaxii ne ajută să înţelegem mai bine mecanismele care stau la baza lor - nu vei găsi o galaxie densă să se rotească mai rapid, în timp ce alta cu aceeaşi dimensiune, dar densitate mai mică se roteşte mai încet”, a precizat acesta.

De asemenea, Meurer şi echipa sau au găsit dovezi conform cărora stelele mai bătrâne există la marginea galaxiilor, scrie Phys.org.

„Datorită acestei lucrări, ştim acum că galaxiile efectuează o rotire completă o dată la un miliard de ani, cu marginea care este populată de un amestec de gaz interstelar, cu stele bătrâne şi tinere”, a conchis astronomul.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22