Frunda: O a treia suspendare i-ar fi fatală lui Băsescu

frunda
frunda

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat la RFI că Traian Băsescu nu ar mai risca o a treia suspendare deoarece nimeni din Europa nu l-ar mai apăra. În opinia senatorului UDMR, în condițiile în care Băsescu nu ar dori să-l desemneze pe Ponta premier, dacă USL ar obține peste 50 plus unu din voturile de la parlamentare, măsura de  suspendare ar fi absolut logică.

"Potrivit prevederilor Constituţiei ţării, preşedintele trebuie să poarte discuţii cu grupurile parlamentare şi să facă o propunere pentru funcţia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, dacă un grup sau o alianţă şi acest lucru este prevăzut expres în Constituţie are majoritatea absolută în Parlament, deci mai mult de jumătate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, preşedintele nu are altă soluţie decât să-l numească pe cel propus de către grupul parlamentar respectiv. În situaţia în care nu face acest lucru, preşedintele îşi încalcă obligaţiile constituţionale, are conduită neconstituţională, care poate duce într-adevăr la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred că ar fi nevoie înainte de modificarea legii referendumului, să revenim pe plaja legală dinainte de martie sau aprilie 2012, când preşedintele putea fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul voturilor celor care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor", a declarat Gyorgy Frunda la RFI.

 În opinia senatorului UDMR, Traian Băsescu nu ar mai risca o a treia suspendare.

 Gyorgy Frunda nu crede că preşedintele, "care a fost suspendat în fiecare mandat ar risca să fie suspendat a treia oară. Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apăra. O asemenea suspendare ar fi absolut logică, ar fi în baza principiilor democratice şi ale statului de drept ale UE, ale României. Nu cred ca preşedintele republicii să facă un asemenea gest şi să nu-l numească drept candidat la funcţia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumătate din locurile din Parlament. Ar fi o greşeală de neiertat, de neexplicat! Nu cred că ar face o asemenea greşeală preşedintele, ar fi o ieşire din politică într-un mod nedemn".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel