Franţa propune ca UE să trimită în România poliţişti de frontieră

font
font

Ministrul francez de interne, Claude Gueant, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat luni că Franţa ar dori să fie trimişi în România poliţişti de frontieră din alte ţări UE, în perspectiva aderării ţării noastre la Schengen.

"În privinţa perspectivei României de aderare la Schengen, doresc să reafirm de la început faptul că Franţa crede că România are vocaţia de a intra în spaţiul Schengen", a spus luni ministrul Claude Gueant reluând o formulă des folosită de oficialii francezi. "În acest sens, un anumit număr de criterii tehnice trebuie îndeplinite, este o chestiune care interesează pe toate cele 27 de state ale UE şi ea va fi evocată în cadrul Consiliului European, iar Franţa este dispusă să ajute România pentru ca aceste criterii să fie îndeplinite. Ne-am gândit la un dispozitiv de prezenţă a ofiţerilor de poliţie (de frontieră) din diverse ţări care să fie detaşaţi pe lângă serviciile româneşti. Trebuie să găsim capacitatea de a reuni toate ţările UE", a completat oficialul francez.

Franţa se opune în prezent aderării României la Schengen, invocând probleme de gestionare a frontierei generate în primul rând de suspiciunile de corupţie care planează asupra întregii societăţi, aşa cum arată rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene.

Din punct de vedere tehnic, rapoartele de evaluare ale grupului Sch-Eval au arătat că România este pregătită să adere în spaţiul european de liberă circulaţie. "Franţa este conştientă că autorităţile române au făcut deja eforturi considerabile atât pe plan tehnic, dispozitivul de informaţii Schengen este deja activ şi funcţional, iar dispozitivele tehnice de supraveghere a frontierei sunt şi ele gata şi funcţionale. Urmărim cu interes monitorizarea tehnică făcută de instituţiile europene, dar trebuie să ne asigurăm şi trebuie să fim cu toţii conştienţi că România în momentul în care va intra în spaţiul Schengen va juca un rol foarte important pentru că va trebui să păzească una dintre porţile de intrare în spaţiul Schengen", a spus Claude Gueant.

După aderarea la Schengen, România ar avea de gestionat a doua frontieră externă ca mărime a Uniunii Europene, de 2.070 de kilometri.

În cazul României, Franţa a invocat vulnerabilităţi în special la graniţa cu R. Moldova, sub pretextul că Bucureştiul acordă cu uşurinţă paşapoarte cetăţenilor moldoveni. Pe de altă parte, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, sugera că vameşii români sunt vulnerabili la corupţie, întrucât câştigă numai 400 de euro pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel