Franța cere UE să eticheteze oficial Grupul Wagner ca ”organizație teroristă”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Rezoluția de marți a Parlamentului Francez, care nu este obligatorie și în mare măsură este simbolică, a fost adoptată cu sprijin unanim de tot spectrul politic francez.

”Oriunde lucrează, membrii Wagner răspândesc instabilitate și violență”, a declarat parlamentarul francez, Benjamin Haddad. ”Ei ucid, torturează și jefuiesc. Ei intimidează și manipulează cu o impunitate aproape totală”, a spus el.

Luptătorii Wagner nu sunt simpli mercenari mânați de ”apetit pentru bani”, ci ”urmează o strategie largă, din Mali până în Ucraina, de susținere a politicilor agresive ale regimului președintelui rus, Vladimir Putin, față de democrațiile noastre”, a adăugat el.

Autoritățile din Franța au acuzat, de asemenea, grupul că a condus operațiuni de propagandă antifranceză în Africa de Vest, în special în Mali, potrivit Al Jazeera.

Haddad a spus că speră că rezoluția franceză îi va încuraja pe cei 27 de membri ai UE să întroducă Gruparea Wagner pe lista oficială de ”organizații teroriste”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat Parlamentul francez într-un mesaj video și a îndemnat alte țări să urmeze exemplul Franței.

”Mulțumiri speciale Parlamentului francez pentru decizia de astăzi de a recunoaște gruparea pseudo-privată rusă, Wagner, ca organizație teroristă”, a spus Zelenski.”Acesta este ceva care ar trebui să fie adoptat de întreaga lume – fiecare manifestare a terorismului trebuie distrusă și fiecare terorist trebuie condamnat”, a spus el.

Grupul Wagner și liderul acestuia, Yevgeny Prigozhin, au fost sancționați în mod repetat de UE, inclusiv pentru încălcarea drepturilor omului în Africa și pentru participarea la invazia Rusiei în Ucraina.

În 2020, lui Prigojin i-au fost înghețate bunurile din UE și a fost trecut pe o listă neagră a vizelor din cauza desfășurării luptătorilor Wagner în Libia distrusă de război, decizie pe care a contestat-o ​​fără succes.

Parlamentele Lituaniei și Estoniei au etichetat deja Gruparea Wagner ca fiin ”organizație teroristă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel