Francezul care a contribuit decisiv la constituirea României Mari

Marea Unire
Marea Unire

Marcela Feraru, jurnalistă româncă în Franța, a postat pe o rețea de socializare o poveste poate prea puțin cunoscută. Cu ocazia Zilei Veteranilor, jurnalista a dezvăluit povestea unui general francez fără de care constituirea României Mari în 1918, ar fi fost îngreunată.

”Henri Mathyas Berthelot, "papa Berthelot" cum ii spuneau soldatii romani pe front poate fi pentru noi simbolul acestei zile, 11 noiembrie, care in Franta marcheaza Armistitiul in urma Primului Razboi Mondial

De ce el? Pentru ca fara Berthelot probabil nici nu am mai fi existat ca natiune. Dupa cum ati invatat inca din clasele primare, Romania fusese obligata sa semneze Pacea de la Bucuresti in urma defectiunii Rusiei care ne lasase singuri pe frontul Moldovei.

Parisul, Londra si Washingtonul ne-au sters atunci de pe listele aliatilor si probabil asa ar fi fost si la tratativele de pace de la Versailles, iar Romania ar fi fost impartita intre pradatori.

Berthelot, expulzat din Romania la cererea expresa a germanilor, se afla in toamna lui 1918 la Salonic cu armata orientala franco-engleza. A aflat ca armistitiul se va semna pe 11 nloiembrie si l-a anuntat pe Regele Ferdinand de care a fost - si a ramas - intotdeauna foarte apropiat, ceea ce a permis Romaniei sa declare din nou razboi Puterilor Centrale si deci sa se afle in abara invingatorilor, cu o zi inainte de semnarea armistitiului.

Merci mon général!”, a scris Marcela Feraru pe contul ei de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel