FISA, programul de urmărire al cetățenilor străini din afara SUA, la un pas de expirare. Trump, implicat în negocieri

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Donald Trump s-a implicat în negocierile privind programul de urmărire al cetățenilor străini din afara SUA și vrea ”anihilarea” FISA. Ce susține fostul președinte care visează să revină la Casa Albă.

FISA - Foreign Intelligence Surveillance Act - un sistem internațional de supraveghere electronică, foarte utilizat de serviciile americane de informații, dar criticat de organizațiile pentru protecția libertăților, risca să expire vineri la miezul nopții, în lipsa unui vot în Senatul Statelor Unite, transmite AFP, scrie Agerpres.

”Încercăm în continuare să vedem dacă este posibil ca acest text să fie adoptat rapid, dar rămân dezacorduri cu privire la modul de a proceda”, a declarat vineri Chuck Schumer, liderul democraților din Senat.

Această expirare ar urma să fie, însă, de scurtă durată, senatorii plănuind să fie în sesiune în weekend pentru a conveni asupra reînnoirii acesteia.

Acest program permite serviciilor americane de securitate să desfășoare programe de supraveghere electronică fără a solicita un mandat judiciar sistematic.

Se referă în special la cetățenii străini din afara Statelor Unite, inclusiv prin consultarea e-mailurilor.

Trump îi îndeamnă pe parlamentarii americani ”să ucidă FISA”

Organizațiile pentru apărarea vieții private și a libertăților a denunțat textul în cauză, mai exact, secțiunea 702 din Legea privind supravegherea activităților serviciilor de informații în străinătate (Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA).

În ciuda acestui fapt, textul a fost adoptat săptămâna trecută în Camera Reprezentanților, mai mult, reînnoirea sa este în continuare subiectul unor dezbateri foarte aprinse.

Fostul președinte Donald Trump, care dorește să-l înlocuiască pe Joe Biden la Casa Albă, s-a implicat în negocieri, îndemnând parlamentarii săptămâna aceasta ”să ucidă FISA”.

Programul a fost ”folosit împotriva mea și a multor alții. Mi-au spionat campania!!!”, a susținut el, fără dovezi, pe rețeaua sa Truth Social.

La mijlocul lui decembrie, un înalt responsabil al Casei Albe a pledat pentru prelungirea acestuia și a subliniat că, ținând cont ”de ceea ce se întâmplă în Israel, de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de amenințarea reprezentată de China, de ceea ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, de atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost pentru a ne dezarma unilateral”. 

Citește și: Trump își ”mulge” micii donatori cu ocazia procesului de fraudă, însă este mult sub Biden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel