Finlanda și Suedia ar urma să adere la NATO în această vară

 Foto: Pixabay, de DANIEL DIAZ
Foto: Pixabay, de DANIEL DIAZ

The Times a raportat despre planurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO în această vară

Finlanda și Suedia se gândesc să devină membre NATO în această vară, scrie The Times, citând oficiali americani. Potrivit acestora, apartenența la NATO pentru ambele țări a devenit „un subiect de conversație și numeroase sesiuni” în timpul negocierilor dintre miniștrii de Externe ai alianței organizată săptămâna trecută, la care au participat Suedia și Finlanda.

Se observă că Finlanda poate solicita aderarea în iunie, după care Suedia își va anunța dorința de a adera la NATO. Astfel, dacă cele două țări se alătură alianței, numărul țărilor membre ale acesteia va crește de la 30 la 32.

La sfârșitul lunii februarie, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că poziția Suediei rămâne neschimbată și țara își va stabili independent politica de securitate, dar o lună mai târziu ea a spus că Suedia trebuie să analizeze posibilitatea aderării la un bloc militar și că încă nu s-a hotărât aderarea la NATO.

În Finlanda, după ce Rusia a invadat Ucraina, se discută activ posibilitatea intrării țării în NATO. Dacă mai devreme majoritatea finlandezilor erau împotriva aderării la alianță, atunci ultimele sondaje de opinie publică arată o creștere a sentimentului în favoarea NATO. Astfel, potrivit ultimelor sondaje, 62% dintre respondenți au fost pentru aderarea la NATO, 16% au fost împotrivă, iar restului le-a fost greu să răspundă. Politicieni din fruntea țării vorbesc deja despre posibilitatea aderării.

Kuleba: Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează Agerpres, citând dpa.

Acum, susţine Kuleba, Ucraina plăteşte pentru această greşeală. "Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc", a spus el în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

Diplomatul ucrainean a subliniat că ţara sa propune "o înţelegere cinstită" Alianţei Nord-Atlantice şi Occidentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel