EXCLUSIV  EXIT POLL IRES rezultate. Vasile Dâncu: Când pot apărea surprize la vot

Alegeri 2019. FOTO AGERPRES
Alegeri 2019. FOTO AGERPRES

Duminică, la ora 21.00, datele exit poll realizat de IRES împreună cu REALITATEA, vor putea fi văzute și pe DC NEWS.RO. Până atunci, profesorul Vasile Dâncu, fondator IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), a vorbit despre date cheie privind cifrele din ziua alegerilor prezidențiale.

DC News: Prezentați-ne cateva detalii tehnice despre exit poll-ul de duminică, 10 noiembrie 2019.

”Se desfășoară în condițiile în care avem deja pe teren peste 500 de oameni. Sunt peste 350 de secții de votare unde vor fi operatorii IRES. În aceste secții de votare sper să fim primiți bine, oamenii să colaboreze cu noi. De regulă, oamenii sunt receptivi, precum s-a întâmplat la ultimele exit poll-uri. Oamenii trebuie să știe că noi nu avem niciun mijloc de a identifica persoanele. Ne interesează doar ca indivizi, ca un prim pas în elaborarea statisticilor. Cu cât vor fi mai sinceri și rezultatele noastre vor fi mai bune. Adunăm datele printr-o metodă modernă cu ajutorul unor tablete. Transmitem direct datele, nu facem precum alte institute care transmit datele din când în când pe telefon, o metodă mai greoaie. Noi transmitem direct în baza de date și se elimină și erorile de transmitere a acestora. Este cea mai modernă modalitate prin care se face un exit poll. Vom avea o mediatizare foarte largă, cu mici excepții.

Majoritatea televiziunilor din România vor transmite datele. Vom oferi și alte date în cazul acestui exit poll. Acesta nu are doar menirea de a face o estimare a rezultatelor înainte de numărătoare, ci are și darul de a arăta lucruri mai importante. Mă refer la motivația oamenilor, de ce au mers la urne, când s-au hotărât să meargă la vot, dacă i-a convins sau nu campania electorală, ce aleg între candidați și program, de ce au ales un anumit candidat ș.a.m.d. Încercăm să explicăm tot timpul oamenilor aceste lucruri pentru a contribui la dezvoltarea unei culturi democratice într-o țară. Pe de altă parte, vom realiza și profile ale celor care au votat diverși candidați. Vom măsura și intenția de vot pentru partide cu ocazia acestui exit poll. Vom vedea cum s-a făcut tranziția voturilor de la un partid spre un anumit candidat și multe alte lucruri care țin de cultura politică din România.”

DC News: Vă așteptați la o mare surpriză în primul tur?

”Noi, sociologii în general, nu avem surprize în primul tur. În trecut, în turul 2 au apărut suprize. Anumite lebede negre au schimbat ierarhia. Pentru turul 1 nu ne așteptăm la mari surprize chiar dacă există o competiție destul de strânsă pentrul locul al doilea, cel care îl califică pe candidat în turul al 2-lea, în finala competiției electorale”, a concluzionat profesorul Vasile Dâncu pentru DC News.

VEZI ȘI EXIT POLL IRES rezultate prezidențiale 2019. Vasile Dâncu, despre MARILE mize ale votului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel