Europarlamentare 2024. Nicolas Schmit, ales candidatul PES la şefia Comisiei Europene

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Social-democraţii europeni, reuniți  la Roma, l-au ales sâmbătă, cu o mare majoritate, pe comisarul european pentru muncă, Nicolas Schmit, ca fiind cap de listă al Partidul Socialiştilor Europeni (PES) la alegerile europene, dar și candidat la conducerea Comisiei Europene după scrutin, transmite DPA.

Schmit a zis în faţa delegaţilor la congresul PES faptul că apărarea valorilor europene şi lupta contra virajului spre dreapta în Europa reprezintă unul dintre cele mai importante scopuri ale sale. Acesta a zis doreşte respect şi nu ură.

Cel mai bun răspuns la extrema dreaptă este viziunea noastră şi proiectul nostru pentru Europa, astfel încât fiecare cetăţean şi fiecare copil să aibă o viaţă mai bună, a declarat Schmit, care a mai evidențiat faptul că Noi, ca europeni, trebuie să luăm problema în propriile mâini.

Principala candidată social-democrată din Germania, Katarina Barley, l-a catalogat pe Schmit ca fiind candidatul cel mai potrivit pentru social-democraţie.

'Este un diplomat cu pregătire şi absolut sigur pe sine pe scena internaţională, a zis ea.

La Congresul PES ia parte şi premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD. Nicolas Schmit este comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi drepturi sociale din anul 2019. Înainte de aceasta, Schmit a fost ministru al muncii în guvernul din Luxemburg timp de mai mulţi ani. Nicolas Schmit a studiat în Franţa, acolo unde şi-a susţinut şi doctoratul în economie.

Pe lângă desemnarea candidatului principal, partidele au folosit congresul şi pentru a-şi lansa campania pentru alegerile europene şi pentru a-şi adopta programul electoral. Comparativ cu alegerile europene din 2019, social-democraţii vor înregistra în acest an pierderi, nu câştiguri în sondaje, deoarece Partidul Popular European (PPE), de centru, este în frunte.

Mai mult, partidele antieuropene şi de dreapta sunt în creştere în unele ţări, transmite agenţia germană de presă. Postul de preşedinte al Comisiei Europene va trebui adjudecat după alegerile europene şi, de regulă, este numit un candidat din grupul partidului european ce ia cele mai bune rezultate la alegeri.

Luând în considerare că PPE are un avans clar, există mari şanse ca Ursula von der Leyen să rămână preşedinte. Săptămâna viitoare, PPE o va desemna oficial ca fiind candidatul său principal, în cadrul unui congres organizat la Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel