EXCLUSIV  Eroarea care a blocat un program naţional. Răsturnare de situație după o discuție cu ministrul Carmen Dan

Carmen Dan
Carmen Dan

În rândurile ce urmează vă prezentăm o eroare majoră care a blocat un program național.

Lazăr Gigel, directorul CIADO România (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), atrage atenţia asupra unei situaţii care a făcut ca programele antidrog realizate de către ONG-urile care activează în România să fie subfinanţate, aceasta în timp ce consumul de droguri este în creştere.

O interpretare greşită a legislaţiei a făcut ca, mai mulţi ani, programele antidrog din România realizate de către ONG-uri să nu primească finanţare, lucru care nu a fost sesizat de către autorităţile competente, declară Lazăr Gigel, directorul CIADO România. Acesta a afirmat că o discuţie purtată între academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici şi ministrul Carmen Dan a făcut ca lucrurile să se deblocheze.

"Mă tot întrebam de ce Programul de Interes Naţional Antidrog 2015-2018, 2019-2020 (PIN) nu îşi produce efectele. De ce se îngreuna aplicarea lui. Am fost la discuţii cu decidenţii din Ministerul Afacerilor Interne. Am constatat multa neştiinţă în aplicarea PIN-ului conform Legii 350, şi am văzut doar găsirea de motive să nu fie flexibil (nu din rea credinţă, doar că în MAI nu se lucrează cu Legea 350), raportand PIN-ul la Legea 500 a finanţelor publice (în mod eronat).

Trist pentru mine să aud de la un decident din MAI, că 'ong-urile antidrog sunt doar distribuitoare de flyere şi că distrugem pădurile' şi nu am să dau nume. Clar, Agenţia Naţionala Antidrog îşi are păcatele sale din trecut, dar MAI este responsabil pentru multe dintre eşecurile ANA. Nu căutam vinovaţi, ci privim doar cum în trei Rapoarte consecutive ale Agenţiei, numărul consumatorilor creşte...

Felicitari doamneinei ministru Carmen Dan pentru implicare în elucidarea a ceea ce noi sesizăm de 5 ani, precum şi actualei conduceri a Agenţiei Naţionale Antidrog", a transmis Lazăr Gigel, directorul CIADO.

S-a cheltuit sub 1% din sumă

"Se limita finanţarea proiectelor la o singură tranşă, iar ONG-urile era obligate ca, până la plata tranşei, programele să fie finanţate de către ONG-uri. Păi de unde să aibă ele bani? Bugetul total pentru Programul de interes naţional pentru prevenirea consumului de droguri şi asistenţă a consumatorilor este de  2,6 milioane de euro. În perioada 2013-2019 s-a folosit sub 1% din această sumă. De aici apare întrebarea legitimă a ONG-urilor cum de ministerul, din 2013, nu s-a autosesizat în condiţiile în care deja au fost două cercetări prin care s-a arătat creşterea prevalenţei la consumul de droguri. Iar banii rămân la minister. 

Dacă nu era Carmen Dan, situaţia nu se rezolva. Ministrul Dan şi cu noul director al Agenţiei Naţionale Antidrog au sesizat această mare eroare a Programului de Interes Naţional", a explicat directorul CIADO. 

Întrebat care ar fi explicaţia faptului că banii, dintr-o eroare de interpretare a legii, au rămas necheltuiţi, Lazăr a declarat: "E vorba de neştiinţă şi indiferenţă faţă de fenomen. Dacă domnul academician Stolnici nu ar fi mers la întâlnirea cu ministrul Carmen Dan să-i explice toate aceste anomalii, nu s-ar fi rezolvat. Culmea e că legea e foarte bună, doar că nu a fost aplicată corect". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel