Erdogan anunţă că Turcia nu susţine admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

Breaking news
Breaking news

Turcia nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, a transmis, vineri, 13 mai, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând prezenţa unor „organizaţii teroriste" în cele două ţări nordice, referindu-se la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde.

„Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă", a afirmat Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul.

Opoziţia exercitată de Turcia ar putea genera probleme pentru aderarea Suediei şi Finlandei, în condiţiile în care extinderea NATO necesită o decizie în unanimitate.

„Turcia nu vrea să repete greşelile. În plus, ţările scandinave găzduiesc organizaţii teroriste", a acuzat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Reuters, notează Mediafax.

Senatul SUA susţine aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a deveni rapid membre NATO

În acest context, amintim că lideri din Senatul SUA au anunţat, joi seară, că susţin aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că sunt pregătiţi pentru o procedură rapidă de aprobare a solicitărilor celor două ţări.

„Dacă Suedia şi Finlanda decid să îşi depună candidaturile pentru a deveni membre NATO, lucrăm pentru a garanta un vot rapid", a declarat senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA, potrivit cotidianului Le Monde.

„Susţinem Finlanda în acest proces", a afirmat, la rândul său, senatorul republican Jim Risch, vicepreşedintele Comisiei.

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și premierul Sanna Marin au anunţat, joi dimineaţă, că intenţionează să depună o solicitare formală pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Finlanda şi Suedia au început să analizeze posibilităţi de a deveni membre NATO în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina. Germania şi Franţa au anunţat, în contextul anunţului liderilor finlandezi, că susţin aspiraţia Finlandei de a deveni rapid membră NATO.

Citește și: România, în atenția Departamentului de Stat. Ce șanse avem să avansăm în raportul SUA privind traficul de persoane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel