Problema refugiaţilor. Erdogan cere ajutor de miliarde

Erdogan, Turcia
Erdogan, Turcia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat luni că Ankara îi va cere Uniunii Europene întregul ajutor de 6 miliarde de euro promis de către blocul comunitar pentru refugiaţii sirieni aflaţi pe teritoriul Turciei, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc săptămâna viitoare.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a afirmat că a început să pregătească un al doilea pachet de ajutor de 3 miliarde de euro pentru refugiaţii din Turcia.

Nu vă puteţi juca cu mândria noastră, a declarat Erdogan, susţinând că Ankara a primit doar 850 milioane de euro din primul pachet de ajutor, tot de 3 miliarde de euro, relatează agenţia DPA.

Turcia oferă servicii, inclusiv în domeniul educaţiei şi cel al sănătăţii, unui număr de peste trei milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul său, a precizat Erdogan. Turcia şi Uniunea Europeană au încheiat un acord în 2016 în baza căruia Ankara ajută la stăvilirea afluxului de refugiaţi şi migranţi către Europa - majoritatea proveniţi din Siria - în schimbul unui ajutor financiar pentru gestionarea de către Ankara a problemei nou-sosiţilor.

[citeste si]

UE a afirmat că a alocat deja 1,85 miliarde de euro pentru proiecte în Turcia, din prima tranşă, pentru a ajuta milioane de sirieni, şi că întreaga sumă de 3 miliarde a fost contractată cu organizaţii umanitare. Erdogan urmează să se întâlnească cu înalţi oficiali ai UE în oraşul bulgar Varna pe 26 martie.

Relaţiile dintre UE şi Ankara au fost tensionate ani de zile, înrăutăţindu-se ca urmare a represaliilor după tentativa eşuată de puci din Turcia din 2016. De asemenea, obiectivul Ankarei de aderare la UE a fost în mare măsură abandonat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel