Emil Boc: Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este, teoretic, posibilă

Premierul Emil Boc, admite, că teoretic este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă Guvernul şi coaliţia trebuie să analizeze această variantă.

Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens", a spus premierul Emil Boc, aflat în localitatea dâmboviţeană Dobra.

Potrivit acestuia, coaliţia de guvernare va începe să analizeze şi posibilitatea eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012, relatează Agerpres.

"Coaliţia va începe de săptămâna viitoare o analiză cu privire la sistemul electoral. Vom discuta şi cu opoziţia. Deocamdată nu avem o formulă agreată la nivelul coaliţiei pentru că nu am început discuţiile", a completat preşedintele PDL.

Totuși,  unirea parlamentarelor cu alegerile locale se loveşte însă de mai multe obstacole. Primul scenariu ar fi ca alegerile parlamentare să fie devansate în luna iunie, în loc de noiembrie. Imposibil de realizat, spun analiştii politici, pentru că asta ar însemna dizolvarea actualului Parlament şi demisia Guvernului. Democrat-liberalii nu au acest interes.

Al doilea scenariu ar fi ca mandatul aleşilor locali să fie prelungit. Însă primarului, preşedintelui de consiliu judeţean şi consilierului local li se pot prelungi mandatele doar în "situaţia unei catastrofe sau a unui război." Legea spune acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel