Economistul Câciu: Deficitul public la 9 luni ne arată niște lucruri îngrijorătoare

Sursă foto: Facebook Adrian Câciu
Sursă foto: Facebook Adrian Câciu

Economistul Adrian Câciu face o analiză asupra ultimelor date economice. 

"1. Gaura la venituri (programat față de realizat este 9 miliarde lei). Au fost programate venituri de 279,4 miliarde lei și au fost realizate venituri de doar 270,4 miliarde lei.

2. Deși se vorbește de o "creștere a colectării" pe fondul creșterii economiei nu avem așa ceva. S-au încasat venituri cu 42,6 miliarde lei în plus față de anul trecut (+18,7%) însă ponderea în PIB a veniturilor totale se menține aproape constantă (diferenta este de doar 1,4 puncte procentuale). Acest lucru înseamnă că avem venituri suplimentare bazate preponderent pe inflație și recuperare taxe amânate, deci conjuncturale și nu venituri structurale provenite din eficientizarea regimului fiscal.

3. Cheltuielile cu investițiile au fost reduse radical față de programat. Avem o scadere a cheltuielilor de 35,4 miliarde față de ceea ce s-a programat. Nu s-a tăiat de la cheltuieli permanente (care sunt în creștere) ci s-a tăiat de la investiții și bunuri si servicii. Ceea ce Vîlceanu spune că e creștere la cheltuielile cu investițiile este de fapt doar diferența de cheltuieli pe un volum de investiții redus, diferență dată de creșterea de costuri, nicidecum de investiții noi.

4. Deficitul de 3,77% s-a făcut cu sacrificarea autorităților locale care, în acest moment, nu mai au bani pentru a trece următoarele 2 luni până la final de an. Asta înseamnă lipsă bani pentru spitale, școli, iluminat stradal, infrastructură publică.

5. Referitor la investiții, fie ca sunt din fonduri europene, fie că sunt din buget național, acestea sunt mult subfinanțate, având la acest moment o medie de 57% din programat, iar situația gravă este la proiectele cu finanțare europeană unde execuția este de 54,9% din necesar (bugetat). Aici riscul este ridicat pentru că putem avea dezangajări de sume la final de an. Pe de altă parte, nu cheltui bani pe proiecte europene, nu primești bani europeni. Adică risc de neîncasări pe final de an.

Da, știu, economia crește, prețurile scad, românii sunt fericiți în abordarea lui Florin Cîțu. Dar domnia sa nu se pricepe la economia reală", explică economistul Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel