După 4 luni de contre reciproce, Zelenski l-a invitat pe Viktor Orbán în Ucraina: Am avut o conversație fructuoasă

Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Viktor Orbán în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul maghiar Viktor Orban, un lider aspru criticat pentru apropierea sa față de Rusia lui Putin, au avut marți prima lor convorbire telefonică de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la capătul căreia liderul de la Budapesta a anunțat că susține acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, iar liderul de la Kiev l-a invitat pe Orban să efectueze o vizită în Ucraina.

“Am avut o conversație fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orban”, a anunțat Zelenski, pe Twitter.

La aproape patru luni de la începutul războiului, perioadă în care Zelenski și Orban s-au contrat de la distanță pe fondul politicii Ungariei de a întârzia adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, liderul ucrainean i-a mulțumit premierul maghiar pentru “sprijinul acordat suveranității Ucrainei și pentru adăpostirea ucrainenilor în timpul războiului”.

Zelenski și Orban au mai căzut de acord să dezvolte cooperarea în sectorul energiei, o temă sensibilă, mai ales în contextul în care aprobarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cel privind embargo-ul petrolier, a fost posibilă doar prin acordarea unei excepții Ungariei, țară fără ieșire la mare și fără capacitate de a-și diversifica rapid sursele de aprovizionare.

Președintele ucrainean s-a declarat “recunoscător” pentru sprijinul Ungariei în dobândirea de către Ucraina a statutul de țară candidată la UE.

“L-am invitat (n.r. – pe Viktor Orban) să viziteze Ucraina”, a conchis Zelenski, după o serie de mai multe convorbiri cu lideri europeni, între care președintele Lituaniei și prim-miniștrii Danemarcei, Portugaliei și Slovaciei.

Ungaria susține Republica Moldova și Ucraina în parcursul european

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri vecini a avut loc după ce presa maghiară a anunțat că Viktor Orban a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE concomitent cu Bosnia și Georgia.

El a participat luni, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, informează Digi24, citând presa de la Budapesta.

În scrisoarea adresată liderilor europeni pentru a-i convoca la summit, președintele Consiliului European i-a invitat pe aceștia să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie calaeuropeană.

Zelenski spune că Africa este „ostatica” războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Ofensiva Moscovei a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră, împiedicând exporturile de cereale ale țării să ajungă pe piețele globale.

„Africa este de fapt un ostatic. Este un ostatic al celor care au declanșat războiul împotriva statului nostru”, a spus Zelenski în timpul unui discurs către Uniunea Africană prin link video.

El a adăugat că Kievul este în prezent angajat în „negocieri complexe” pentru a-și elibera porturile de blocada Rusiei.

„Dar încă nu există progrese... De aceea criza alimentară globală va continua atâta timp cât va continua acest război colonial”, a spus Zelenski, conform AlJazeera (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel