UPDATE Alegeri 2012: primele estimări ale rezultatelor finale dau USL la 55%, ARD la 21%

Duminică, 9 decembrie, 2012, orele 7,00.   Cele 18.456 de secții de votare s-au deschis pentru  18.248.414 de români cu domiciliul în țară, dar și în străinătate, pentru a alege reprezentanții Parlamentului pentru următorii patru ani. De Ce News vă va ține la curent pe parcursul acestei zile cu informații la cald despre cele mai importante momente, iar la orele 21,00 veți afla câștigătorii, dar și perdanții alegerilor, într-o zi în care, parcă, și vremea ne-a fost potrivnică.

UPDATE 18:20

Prezenţa la vot a crescut cu zece procente între orele 13.00 si 17.00, ajungând la 31,75%, potrivit informatiilor din zona partidelor.

 UPDATE 17:29

Rezultate finale estimate: USL-55%, ARD-21%

Blogul lui Turambar, cunoscut pentru predicțiile sociologice exacte, analizează rezultatele sondajului CCSB și face primele estimări ale rezultatului final. Astfel, se observă că USL scade cu aproximativ 2 puncte procentuale pe val de sondare (adică la fiecare 2 ore), iar ARD crește cu 1 punct pe val.  În acest ritm, vom avea o participare de 40% și un scor final al USL de 55%, în vreme ce ARD va depăși 20 de procente, dar nu va trece de 21%. Este posibil ca UDMR să nu intre în Parlament decât prin aplicarea regulei 6/3, adică șase deputați și trei senatori, întrucât se va plasa sub 5 procente, dacă electoratul PPMT are un comportament de vot similar electoratului lui Traian Băsescu, care crește spre orele serii.

Iată rezultatele valului trei (ora 14,30) , la nivel național:

CAMERA DEPUTAȚILOR USL 61; ARD 17 ; PP-DD 12 ;UDMR 5; PRM 1; PER 1; PPMT 1; Altul 0; Minoritati 3

SENAT USL 63; ARD 17; PP-DD 13; UDMR 5; PRM 1; PER 1; PPMT 1; Altul 0 UPDATE: 17:44 Un bărbat în vârstă de aproape 101 ani, din Piteşti, a votat duminică, fiind primit cu aplauze de cei din secţia de votare.

UPDATE: 16:53

O femeie și-a pierdut viața, la Galați, după ce a votat. Acestia i s-a făcut rău la ieșirea din secția de votare.

UPDATE 15:30

20,56%  a fost prezența la vot la orele 14,00, potrivit BEC

UPDATE 14:15

15,3% este prezența la vot până la orele 13,00, potrivit numărătorii paralele făcute de partide.

UPDATE 13:30

Primul dosar penal la alegerile parlamentare se instrumentează la Târgu Jiu. Un  alegător a fost prins în timp ce își fotografia buletinul de vot, acesta fiind acuzat de mită electorală

UPDATE 13:05

Viorel Hrebenciuc a declarat pentru gandul.info că din cauza vremii se aşteaptă la o prezenţă de 40-45%, faţă de 45-50%, cât estima iniţial. "Diferenţa e prea mare între cei doi competitori cât să poată fi influenţată de ceva. Dacă ne luăm după rezultatele de la locale, la Arad, la Alba, ARD ar avea de pierdut, dar, la nivel general, plus cu minus se compensează", crede Hrebenciuc.

Tot 5-10% în minus la nivelul prezenţei intră şi în calculele ARD. Optimismul PDL merge însă doar până la 35% prezenţă, faţă de 44-45% cât se estima iniţial."Rezultatele alegerilor nu vor putea fi influenţate decisiv. Se va juca la 50% (USL, n.r.) cu 24-25% (ARD, n.r.). , arată liderul  PDL Buzău, Crezar Preda.

UPDATE 12:50

Președintele PNȚCD Teleorman ar fi  fost bătut într-o secție de vot din județ. În incident ar fi fost implicat și viceprimarul comunei Olteni. Potrivit șeful Poliției județene, Adrian Ilicea, organele de poliție au deschis un dosar penal pentru lovire și mită electorală deoarece un grup de cetățeni ofereau bani pentru a vota un anumit candidat.

UPDATE 12:40

Pacientul care a suferit un infarct într-o secție de votare din Prahova a decedat.

UPDATE: 11:50

Doi alegători din Mehedinți au avut nevoie de asistență medicală. Un cetățean a intrat într-o criză de epilepsie, acesta fiind transportat la Spitalul Județean, iar o a doua persoană a suferit o criza cardiacă.

UPDATE: 11:30

4,52 a fost prezența la vot la orele 10,00, potrivit situației prezentate de Biroul Electoral Central.

UPDATE: 11:23

ARD acuză fraude electorale la puține ore după startul alegerilor parlamentare. Purtătorul de cuvânt al ARD, Traian Ungureanu, a declarat că există o intenţie de fraudare a votului în comuna Vasilaţi din Călăraşi, unde sunt deja 100 de cereri de urmă mobilă, şi la Târgovişte, unde se încarcă trei autobuze şi 15 maşini cu pachete, scrie Mediafax

UPDATE: 10:45

Premierul Victor Ponta, aflat la secția de votare din Gorj unde candidează, a afirmat că toate secțiile de votare sunt deschise.

UPDATE: 10:30

Potrivit primelor estimări realizate de USL, prezenta la vot la orele 10,00 a fost de 3,68%. În 2008, la alegerile parlamentare, prezenta a fost de 4,87%, la referendum a fost de 9%, iar la alegerile locale din 2012, prezența la ora 10,00 era de 8,99%.

UPDATE: 10:20

Valea Oltului este blocată pe un sens de mers din cauza căderilor de pietre de pe versanți.

UPDATE: 10:15

Trei ambulanțe sunt blocate în Lovrin,  între Timișoara și Vama Cenad din cauza viscolului și a zăpezii.

UPDATE: 10:10

Cinci secţii de votare din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş sunt închise din cauza ninsorii.

UPDATE: 10:04

Candidatul PP-DD pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu, Dan Diaconescu, a ajuns la vot în cursul acestei dimineți, spunând că a pus ștampila pentru ca peste patru ani oamenii să fie salvați de la sărăcie.

UPDATE: 9:58

O femeie a fost mușcată de câini vagabonzi lângă o secție de votare din Pitești. Femeia a ajuns la spital.

UDATE: 09:50

Un bărbat a făcut infarct într- secție de votare, la Ploiești. Medicii au ajuns în secția de votare. Un bărbat de 50 de ani care a făcut stop cardio-respirator  înainte să intre în cabină și să voteze, transmite RTv

UPDATE: 09:40

Candidatul USL pentru un mandat de senator, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că a votat pentru ”victorie” şi pentru ieşirea României din criza economică, politică şi socială dar şi pentru regăsirea drumului spre democraţie şi stabilitate, transmite Agerpres

UPDATE: 09:35

Maşina în care se aflau doi preşedinţi şi doi locţiitori ai preşedinţilor unor secţii de votare din judeţul Cluj a derapat, duminică dimineaţă, din cauza zăpezii, intrând într-un stâlp. Cei patru au primit însă îngrijiri medicale la faţa locului şi au putut ajunge apoi fără probleme la secţii

 UPDATE: 09:05

Vasile Blaga, președintele PDL, a rămas înzăpezit în drumul spre Sînnicolaul Mare

UPDATE: 09:00

Elena Udrea a votat într-o secție din Roman, în Colegiul unde candidează pentru un post de deputat în viitoarea legislatura

UPDATE: 08:47

Toate sectiile de votare se vor inchide la ora 21.00. Motivul e unul simplu - legiuitorul nu a prevazut nici o exceptie (vezi Art.42 Alin.1) din Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. "Nu avem text de lege! La ora 21.00 toate sectiile se inchid!", a declarat unul din membrii BEC, scrie pesurse.ro.

 Asadar... nu se pun motive de vreme sau alte motivatii pentru care sectiile sa mai ramana deschise dupa ora 21.00

UPDATE: 08:40

Ministerul Apărării a luat decizia ca în locurile unde instituțiile civile nu fac față la deszăpezire, unitățile militare să poată interveni pentru accesul cetățenilor la secțiile de votare.

UPDATE: 08:05

Președintele și membrii unei secții de votare din Ungurași, Cluj, au fost implicați într-un accident de circulație. Mașina în care se aflau a derapat și s-a izbit de un stâlp. Aceștia au reușit totuși să se prezinte  și să deschidă secția de votare de la Ungurași.

UPDATE: 07:45

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, însoțit de Ludovic Orban și de fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, s-au prezentat la Liceul Mihail Sadoveanu pentru a-și exercita dreptul de vot.

UPDATE: 07:45

Dana Năstase și fiul cel mare, Andrei, au votat. "Am votat în speranța că lucrurile se vor schimba și în mod sigur cum a dorit soțul meu", a declarat so'ia fostului premier la ie;irea de la urne.

"Am făcut aceeași alegere care ar fi făcut-o și tatăl mei", a declarat la rândul său Andrei Năstase.

UPDATE: 07:30

Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2, a votat. "Am votat pentru țara în care conducătorii trebuie să fie mai buni cu românii", a declarat edilul.

UPDATE: 07:20

La nivelul județului Timiș au mai rămas închise 39 de secții de votare, iar în Alba 4 secții, din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE: 07:05

În județul Circa 200 de secții de votare din Timiș nu au putut fi deschise la orele 7,00, din cauza zăpezii și a viscolului. La BEC se pune problema dacă se va prelungi durata votului, peste orele 21,00, când procesul de votare ar trebui închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel