Două nave, atacate dinspre regiunea controlată de rebelii houthi din Yemen. Un distrugător din Forţele Navale americane implicat. Bulgaria anunţă că o navă a sa este sechestrată / Update

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O oficialitate americană a anunţat că rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au lovit, vineri, două nave sub pavilion liberian în strâmtoarea Bab el-Mandeb.

 

Un proiectil, despre care se crede că era o dronă, a lovit vasul Al Jasrah, cauzând un incendiu, dar fără a provoca victime. Două rachete au fost trase în al doilea atac, lovind încă o navă şi provocând un incendiu pe care echipajul încearcă să îl stingă.

Un distrugător din Forţele navale americane se îndreaptă către al doilea vas, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

De la începerea conflictului actual între Israel şi mişcarea teroristă palestiniană Hamas, rebelii houthi lansează rachete şi drone către Israel şi atacă vase ce navighează în Marea Roşie, într-o campanie ce pare să îi susţină pe palestinieni.

Cel puţin alte două incidente navale au fost raportate în regiune în cursul zilei de vineri.

Cel puţin alte două incidente navale au fost raportate în regiune în cursul zilei de vineri.

Nava MSC Alanya, sub pavilion liberian, a primit dispoziţie să-şi modifice cursul către Yemen din partea unor oameni aflaţi în ambarcaţiuni de mici dimensiuni despre care se presupune că erau rebeli houthi din Yemen.

De asemenea, vasul MSC Palatium III a fost ţinta unui atac la 23 mile sud-vest de oraşul yemenit Mokha.

Joi noaptea, rebelii houthi au anunţat că au efectuat o operaţiune militară contra unei nave a grupului Maersk ce transporta containere, lovită direct cu o dronă. Compania de shipping daneză a susţinut însă că vasul său nu a fost lovit.

Emisarul special al SUA pentru Yemen, Tim Lenderking, a declarat joi că Washingtonul doreşte cea mai largă posibil coaliţie maritimă pentru a proteja navele comerciale în Marea Roşie şi pentru a le transmite rebelilor houthi că atacurile lor nu vor fi tolerate, conform Agerpres.

UPDATE:

Cargobotul bulgar "Ruen" are la bord 18 membri ai echipajului (din Bulgaria, Myanmar şi Angola) şi aparţine companiei bulgare de stat Navibulgar. Aceasta a pierdut contactul cu echipajul navei, telefoanele prin satelit fiind deconectate. Încă nu este clar dacă nava este sechestrată de piraţi sau de către rebelii houthi din Yemen.

Aceştia din urmă au revendicat vineri atacurile asupra a două nave portcontainer, ambele sub pavilion liberian, în apropierea coastelor Yemenului, pe ruta maritimă din Marea Roşie esenţială pentru comerţul mondial. La bordul celor două nave au survenit incendii după ce au fost lovite cu drone sau rachete.

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi, aliaţi ai Iranului, a spus în timpul unui marş de solidaritate cu poporul palestinian desfăşurat în capitala yemenită Sana'a că forţele navale ale insurgenţilor "au desfăşurat o operaţiune militară împotriva a două nave portcontainer (MSC Alanya şi MSC PALATIUM III) care se îndreptau către Israel".

Dar conform portalului de monitorizare a traficului maritim Marine Tracker, cele două nave ar avea de fapt ca destinaţie portul saudit Jeddah.

Rebelii houthi, care controlează coasta vestică a Yemenului, au atacat în ultimele săptămâni mai multe nave comerciale şi au avertizat operatorii că orice navă ce se îndreaptă către Israel le poate deveni ţintă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel