Dinescu, Tănase şi Oprea, cenaclu pe misterele străzii Mihăileanu

casa din mihaileanu
casa din mihaileanu

În România când rosteşti numele de Miăileanu, celor mai mulţi le fuge mintea la celebra casă a lui Traian Băsescu. DeCe News a notat istoria acestei străzi şi a omului care îi dă numele, Ştefan Mihăileanu. La 112 ani de la moartea carturarului, astazi, luni, 23 iulie, la ora 20:00, va invitam alaturi de Marius Oprea, Mircea Dinescu, Stelian Tanase si alte personaje ale vietii publice la inaugurarea "Cenaclului Mihaileanu", in parculetul din Piateta Sf. Stefan.

Strada Ştefan Mihăileanu a ajuns celebră în zilele noastre pentru că acolo se află vila pe care Traian Băsescu a primit-o de la RAPPS. Nici măcar în primele rezultate ale lui Google nu se regăseşte vreo informaţie despre cel care a fost Ştefan Mihăileanu, cum era să intre România în război cu Bulgaria din cauza lui, dar mai ales că, înainte, actuala stradă Ştefan Mihăileanu, se numea strada Liniştii.

Pentru a promova evenimentul, organizatorii folosesc un citat din materialul publicat de DeCe News:

"Ştefan Mihăileanu a căzut ucis, în noaptea dintre 22 şi 23 iulie 1900. Asasinii: un comando bulgăresc, condus de celebrul comitagiu politic Boris Sarafoff, în apropierea locuinţei sale de pe strada Liniştii. Întreaga societate românească a cerut imediat deschiderea unui conflict militar cu Bulgaria pentru a răzbuna moartea lui Mihăileanu, dar regele Carol a ales liniştea, de pe strada Liniştii.

Crima de pe strada Liniştii ar fi putut schimba istoria României. Dacă Carol I declara război Bulgariei nu se ştie care ar fi fost consecinţele, dar cu siguranţă fosta stradă a Liniştii ar fi fost cunoscută drept strada care a detonat bomba din Balcani, nu strada lui Băsescu. Pentru această zonă “războiul” a venit cu 100 de ani mai târziu, din cauza unei vile."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel