Despăgubire record din cauza unui parapet stricat

parapet
parapet

Caz unic în România. Tribunalul Bucureşti a decis ca o studentă din Constanța, căreia i s-a amputat mâna în urma unui accident de circulație, să primească o despăgubire record pentru România.  

Tribunalul Bucureşti a obligat Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi la plata a un milion de euro către Georgiana Elena Ghegeliu, o tânără din Constanţa, studentă la drept, care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident de circulaţie.

Tragicul eveniment a avut loc în 2006, în a doua zi de Crăciun. Tânăra se îndrepta către Braşov, cu o Dacie. Şoferul autoturismului era Claudiu Ionuţ Ion, iubitul fetei. Aceştia mergeau pe drumul naţional, iar la kilometrul 34, tânărul a evitat un BMW, rămas neidentificat, care i-a tăiat faţa. În acel moment, pentru a nu intra în coliziune cu bolidul, şoferul a tras dreapta de volan, moment în care a intrat într-un parapet metalic de pe marginea drumului, care era deteriorat. Parapetul a străpuns portiera din partea dreaptă a maşinii şi a intrat direct în mâna fetei. În urma accidentului,  braţul fetei a fost amputat de medici.

Cinci ani de investigaţii

Poliţiştii şi procurorii au muncit timp de cinci ani de zile pentru a soluţiona accidentul. Soluţia finală a venit: prietenul fetei, Claudiu Ionuţ Ion, nu este vinovat de producerea accidentului, ci vina o poartă administratorul drumului, CNADNR-ul. Expertiza tehnică din dosarul penal spune că „accidentul se putea evita dacă elementele de siguranţa traficului rutier montate pe partea dreaptă a sensului de mers către Braşov a carosabilului, în dreptul kilometrului 34, erau în stare reparată şi nu creau pericole, răspunzător fiind administratorul de drumuri care în doi ani nu a reparat parapetul, fiind un real pericol şi astăzi pentru traficul rutier”.

În urma stabilirii vinovăţiei, Georgiana Elena Ghegeliu a dat în judecată Compania Naţională Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru daune morale, dosarul judecându-se la Tribunalul Bucureşti. Magistraţii bucureşteni i-au dat câştig de cauză tinerei, obligând CNADNR să plătească un milion de euro daune morale, despăgubiri considerate record.

„Obligă pârâta (CNADNR - n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 1.000.000 euro, în echivalent lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. Ia act că reclamanta nu solicită cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată pe portalul instanţelor de judecată.

Procesul se află acum pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în urma apelului declarat de CNADNR, după ce Tribunalul Bucureşti a decis ca tânăra să primească un milion de euro daune. Motivul apelului, invocat de CNADNR, este expirarea termenului până la care se putea deschide proces. Dacă părţile nu vor fi mulţumite de decizia Curţii de Apel, mai au la dispoziţie şi calea de atac a recursului, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (Sursa: cugetliber.ro)

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel