EXCLUSIV  Inflația din România, cea mai bună de pe Flancul Estic. Adrian Vasilescu (BNR): Am făcut față foarte bine, nu mă feresc să spun asta / video

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre deflație și performanțele României în comparație cu restul țărilor de pe Flancul Estic.

Invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit despre politicile BNR care au făcut ca România să fie cea mai performantă țară de pe Flancul Estic în ceea ce privește inflația:

„Cu toții ne dorim ca produsele pe care le cumpărăm să fie din ce în ce mai ieftine. Este un lucru sănătos pentru economie să avem o deflație?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.

„Deflația este cel mai puternic agent. Și inflația pe care o suportăm acum, în ianuarie 2021, nimic nu prevestea că ar putea să vină furtuna prețurilor. Și a venit, după ce în 2020 am avut cea mai bună poziție din toate cele 27 de țări din Uniunea Europeană în tabloul inflației. 2,06% este o inflație ideală. Așa am încheiat luna decembrie și așa am intrat în 2021.

Banca Națională a coborât dobânda de politică monetară la 1,25%, care înseamnă cea mai de jos dobândă de politică monetară din întreaga istorie  de 143 de ani a Băncii Naționale a României“, a precizat Adrian Vasilescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Trecerea României la moneda euro. Adrian Vasilescu (BNR): Bulgaria s-a grăbit. Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii / video

România, cea mai bună poziție de pe Flancul Estic

„Când a venit flagelul inflației, a trebuit să-i facem față, iar BNR își avea pregătite arsenalele și le-a scos în câmpul de bătălie. Este foarte clar că am făcut față foarte bine. Noi suntem în zona Flancului Estic, iar aici suntem cu Cehia, Polonia, Ungaria, țările baltice și cu Slovacia. România are cea mai bună poziție privind inflația din această zonă. Toate sunt cu inflații mai mari decât la noi. În unele țări sunt la peste 20%. Noi am rămas la 15% și avem cea mai mică inflație din întregul Flanc Estic. În comparație cu țări cu care avem același regim, noi am acționat foarte bine. Nu mă feresc s spun asta. Avem o poziție mult mai bună decât celelalte țări din Flancul Estic.

Sigur că nu ne putem compara cu Franța sau Germania, dar nici cu zona euro, care a pornit în 2022 de la o deflație foarte mare. A avut deflație din aprilie 2020 și până la sfârșitul anului. A intrat cu deflație în 2021 și abia prin martie a ieșit din deflație și a ajuns la 2%. Din păcate, nu a putut să o țină și s-a dus până la 9,1%. După 9,1% a început să scadă, dar este inflația medie“, a spus, la DC News, Adrian Vasilescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Scăderea dobânzii de politică monetară. Adrian Vasilescu (BNR): Bătălia cu inflația nu e încă o luptă câștigată, toate băncile o spun / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel