Declaraţiile lui Ponta despre Viktor Orban sunt inacceptabile şi calomnioase, afirmă Ambasada Ungariei la Bucureşti

victor_ponta_80367300
victor_ponta_80367300

După declaraţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, de la Piteşti,  în care acesta a afirmat că șeful statului, Traian Băsescu și premierul Ungariei, Viktor Orban, au în comun valori "bolșevice, fasciste sau naziste", dar și o strategie comună pentru divizarea comunității maghiare din România și slăbirea UDMR, Ambasada Ungariei la Bucureşti se declară indignată şi avertizează că asemenea luări de poziţie nu corespund relaţiilor europene între ţări vecine.

"Ambasada Republicii Ungare la Bucureşti a aflat cu indignare din agențiile de știri de discursul lui Victor Ponta din Pitești, 11. Mai 2011. Aceste comunicări atacă cu calomnii nefondate, și calificări extrem de dure și insultătoare pe prim-ministrul Viktor Orbán al Ungariei, deasemenea și preşedinte curent al Consiliului Uniunii Europene. Este de sine înțeles că respingem categoric aceste afirmaţii, care nu sunt acceptabile nici prin conţinutul nici prin stilul lor, și nu corespond relaţiilor europene între ţări vecine. Observăm cu regret că Victor Ponta vrea să implice din nou pe prim-ministrul Ungariei în politica internă românească, folosind și calomnii nefondate. Dacă acest lucru va continua, toată lumea va avea numai pagube", se arată într-un comunicat al ambasadei.

"Ca și în actuala perioadă a preşedinţiei noastre UE, la fel și în viitor Ungaria urmăreşte să dezvolte și să aprofundeze relaţiile a celor două state vecine, indiferent de procesele politice interne din cele două ţări", mai transmite sursa citată.

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri la Pitești că șeful statului, Traian Băsescu și premierul Ungariei, Viktor Orban, au în comun valori "bolșevice, fasciste sau naziste", dar și o strategie comună pentru divizarea comunității maghiare din România și slăbirea UDMR.

"Există o strategie comună a dnului Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, și a dnului președinte Traian Băsescu, privind modul în care inclusiv comunitatea maghiară din România trebuie divizată (...) Este o strategie împoriva României și a intereselor României. Au în comun niște valori bolșevice, sau fasciste sau naziste, tot acolo", a comentat Ponta.

El a susținut că atât Traian Băsescu, cât și Viktor Orban urmăresc promovarea noului partid al lui Laszlo Tokes, pentru a slăbi UDMR în așa fel încât să nu mai fie reprezentat în Parlament.

Observăm că oficialităţile ungare sunt mult mai intransigente la declaraţiile  care fac referire directă la liderii lor  politici, lucru pe care alte diplomaţii europene  le trec cu vederea. Amintim aici de  incidentul petrecut în preajma alegerilor prezidenţiale din 2004, atunci când, primul-ministru francez, Jean Pierre Raffarin, a făcut o vizită în România.  Cu acel prilej, Traian Băsescu a afirmat că  “delegaţia franceză se află într-o vizită electorală, mai ales că a venit să-şi ia tainul”. Atunci, partea franceză nu a schiţat nici un gest de protest, fapt ce a lăsat loc la multe  speculaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel