Ursula von der Leyen: "Anunțul Gazprom că oprește livrarea de gaz către clienții din Europa este o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj"

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

În cursul zilei de miercuri, președintele Comisiei Europei, Ursula von der Leyen a publicat pe Tweeter răspunsul în ceea ce privește decizia Gazprom de a opri livrarea gazelor către unele state UE.

"Anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj.

Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și arată încă o dată lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre.

Lucrăm pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru un astfel de scenariu și am lucrat cu ele în coordonare și solidaritate.

O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum. Planificăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative.

Și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și în deplină solidaritate cu statele membre afectate în fața acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin", se arată în comunicatul publicat miercuri pe ec.europa.eu.

Datele din rețeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost acum întreruptă.

Polonia spune că va primi gaz din alte surse. Nu este încă clar dacă livrările Bulgariei au fost și ele întrerupte. Ambele țări au refuzat să plătească în ruble - moneda rusă.

Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a declarat că i s-a spus că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora 08:00 CET (06:00 GMT). Ministerul Energiei din Polonia a mai spus că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.

PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor de gaze și a cumpărat 53% din importurile sale de la compania rusă în primul trimestru al acestui an. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel