De ce Rusia este atât de hotărâtă să captureze Bakhmut, micul oraș aflat în război încă din 2014

Sursa foto Twitter UkrainianNews24
Sursa foto Twitter UkrainianNews24

Toate privirile sunt îndreptate spre un oraș mic, devastat de război: Bakhmut. 

Acolo, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, este locul în care se desfășoară una dintre cele mai înverșunate și mai sângeroase bătălii ale războiului, în timp ce Rusia încearcă să obțină prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de la capturarea orașelor estice Severodonețk și Lysychansk în timpul verii, potrivit Time.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris situația din prima linie ca fiind ”foarte dificilă.

Această bătălie de luni de zile pentru Bakhmut a venit cu prețul a sute de victime ucrainene și rusești pe zi, potrivit unor estimări.

Care este istoria Bakhmutului?

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, acest mic oraș era gazda unei industrii de exploatare a sării, o fabrică de metale neferoase, o cramă și peste 70.000 de oameni. Deși își ia numele de la râul Bakhmutovka, a fost redenumit Artyomovsk în timpul erei sovietice, nume care a rămas până în 2016.

Pentru locuitorii din Bakhmut, lupta lor pe linia frontului nu a început în 2022, ci în 2014, când au avut loc lupte între Ucraina și separatiștii din Rusia din Donbas. Astăzi, mai puțin de 1% din populația de dinainte de război Bakhmutui trăiește în oraș fără energie electrică, apă sau încălzire.

De ce se luptă Rusia atât de tare pentru Bakhmut?

Capturarea Bakhmutului ar putea fi o piesă importantă în  avansarea Rusiei către este. Michael Kofman, directorul Studiilor Rusiei la Centrul de Analize Navale din SUA, spune că Bakhmut reprezintă ”o poartă” spre Sloviansk și Kramatorsk, ambele fiind supuse unor lovituri recente cu rachete rusești.

Ce se întâmplă dacă Bakhmut cade?

Căderea lui Bakhmut ar fi o victorie tactică modestă pentru Rusia. Într-adevăr, oficialii occidentali estimează că numărul trupelor ruse care au fost uciși sau răniți în război până acum depășește cu mult 200.000.

Cum relatează presa rusă despre bătălia pentru Bakhmut?

Multe articole de știri despre bătălia pentru Bakhmut publicate în Rusia laudă ofensiva rusă și exagerează succesul și importanța acesteia. Moscova deține sau restricționează strict mass-media publicate în țară. Multe dintre aceste articole spun, de exemplu, că Rusia a lansat ”operațiunea militară specială” în Ucraina pentru a ”elibera” Donbasul și a-l apăra de armata ucraineană. Aceste articole se referă și la Bakhmut prin numele său sovietic, Artyomovsk.

Un articol îl citează pe Prigozhin, șeful Grupului Wagner, spunând că înfrângerea trupelor ucrainene în Bakhmut ar ”închide ofensiva ucraineană în orice direcție”, o afirmație care contravine celor spuse de experții TIME.

Presa rusă a răspândit și ceea ce mulți experți spun că este dezinformare legată de Bakhmut. RIA Novosti, deținută de stat, a repetat o acuzație fără temei din partea lui Denis Pușilin, șeful grupului separatist Republica Populară Donețk, conform căreia Ucraina a folosit arme chimice împotriva trupelor ruse din apropiere de Bakhmut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel