Urmărește emisiunea live


De ce n-au acționat serviciile de securitate înainte de atacul din Paris

132 de morți este bilanțul atacurilor din Paris. 349 sunt răniți, dintre care 42 sunt în stare gravă. Presa românească și nu numai își spune întrebări despre cum a fost posibilă această breșă de securitate, cum de serviciile secrete franceze nu au dejucat atentatul, mai ales după atentatul de la Charlie Hebdo. 

Pe scurt, iată posibile explicații. Sunt posibile simple răspunsuri la întrebări, nu păreri specializate: 

- Au acționat trei celule teroriste. Unii dintre teroriști erau francezi și belgieni. Alții erau abia intrați în Europa, odată cu noul val. Noul val de imigranți a presupus zeci de mii de oameni, imposibil de verificat om cu om. Doar un atacator era în atenția serviciilor secrete pentru probleme de drept comun. Nu a fost niciodată încarcerat. Restul erau curați. 

- Atacatori au fost, într-adevăr coordonați, însă este posibil ca o celulă să nu știe de cealaltă în momentul atacului, să acționeze aparent individual și altcineva să coordoneze în așa fel încât să fie un atac simultan. 

- Scopul atacului a fost "cât mai mulți morți". De aceea, teroriștii au ales spații aglomerate, unde ar fi acționat la sigur. Ei au mizat și pe panică. 

- Tocmai pentru că erau cetățeni francezi și belgieni și foarte puțini veniți cu noul val, ei nu ar fi avut cum să se diferențieze de ceilalți și așa au intrat ușor în spații aglomerate. Mai ales, că, așa cum au spus și anchetatorii din Franța, ei au mers cu fețele neacoperite. Nu au atras atenția nici măcar la graniță, nu vorbim despre momentul în care au intrat în Franța, cât despre cel când au reușit să treacă înapoi în Belgia.  

- Atacatorii aveau asupra loc puști kalașnikov și veste explozive. Nu au avut un armament greu de introdus în țară sau ușor de depistat. Puștile de vând și pe piața neagră. 

- Că a existat o breșă de securitate, atacul a dovedit că așa a fost, însă nu ar trebui să uităm că Franța este între primele cinci state ale lumii în privința combaterii terorismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel