David Muniz, șeful misiunii SUA în România, susține Guvernul Cîțu în demersul desființării SIIJ

Pixabay
Pixabay

Seful misiunii SUA în România, David Muniz, a declarat că susține Guvernul Cîțu în demersul său de desființare a SIIJ, dar și că justiția este un subiect important pentru investitorii americani. 

Noua administrație de la Casa Albă dorește să pună accent pe tema justiției în relația cu România, dar și în politica internă, precizează David Muniz, șeful misiunii SUA în România. 

„Un alt lucru de subliniat e că România are un guvern și o majoritate parlamentară reformiste. Suntem din nou focusați pe justiție. A fost o prioritate pentru noi și continuă să fie o prioritate. Nu vrem doar ca România să fie un aliat puternic al SUA, cu o economie și o justiție puternice, dar și investitorii americani ridică mereu această temă. O justiție independentă este un factor esențial atunci când ei fac investiții și vrem să vedem lucrurile îmbunătățindu-se”, a declarat David Muniz pentru G4Media.

„Indiferent de percepție, justiția a fost o proporție și în acea perioadă”, a punctat diplomatul despre perioada administrației Trump. „De exemplu, ați remarcat importanța pe care am dat-o anul trecut subiectului care privește traficul de persoane ca un element important al sistemului penal și al statului de drept. Veți continua să vedeți acest lucru. Din punctul de vedere al Ambasadei, a existat mereu atenție pe acest subiect.”

Misiunea SUA susține desființarea SIIJ

„O temă pe care o urmărim este dezbaterea despre desființarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Suntem perfect de acord că desființarea SIIJ este exact pasul care trebuie făcut pentru ca statul de drept să progreseze în România. Coaliția de guvernare a fost de acord, a fost unanimitate în coaliție. Am văzut și opinia UE, a Consiliului Europei, a GRECO, a Comisiei de la Veneția – toți acești parteneri și prieteni ai României au susținut desființarea Secției, și suntem de acord cu asta”, a declarat David Muniz.

„A fost încurajator să îl vedem pe premier poziționându-se puternic în această săptămână nu doar despre desființarea SIIJ, ci și în legătură cu amendamentele. Suntem complet de acord: acest amendament propus transmite un semnal greșit. Oricare ar fi intenția, pare că acest amendament le dă judecătorilor un fel de imunitate față de trimiterea în judecată. Mai mulți judecători și procurori au cerut ca acest amendament să fie eliminat, ceea se spune ceva despre modul în care e perceput. Sperăm să vedem că acest lucru se întâmplă, îi încurajăm să adopte legislația fără amendamente, pentru a trimite semnalul corect”, a mai adăugat trimisul Statelor Unite la București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel