Daniel Morar, despre Adrian Năstase, dosarul Flota și corupția din guvern

morar
morar

Daniel Morar, procurorul-șef al DNA a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că fenomenul corupției se lipește de cei aflați la guvernare și de cei  care pot să decidă în legătură cu folosirea bugetului de stat. În ultimii ani corupţia se combate în principal prin mijloace de drept penal, ceea ce e ineficient, fenomenul fiind mai răspândit decât pot procurorii şi poliţiştii să combată, să surprindă, să identifice, a mai declarat Daniel Morar.

[caption id="attachment_211026" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]

Totodată, procurorul-şef Daniel  Morar consideră că magistraţii se uită prea mult la schimbările politice sau cred şi acceptă că în prea mare măsură destinul unei instituţii juridice depinde de politicieni.

Despre procedura de schimbare a procurorilor șefi sau a procurorului general,  Morar susține ca "această procedură să rămână aşa, pentru că în această procedură sunt implicaţi cei trei mari actori. Care să spunem că au un cuvânt de spus în procedura, în numirea capilor justiţiei române, dacă ne referim la procurori: avem un ministru de Justiţie care propune, avem un CSM ales, care-şi dă un aviz, e adevărat că un aviz consultativ dar e un aviz care contează, şi avem pe preşedintele României, care realizează procedura, numeşte sau respinge cererea, aşa cum s-a întâmplat. Deci cred că, dacă se ţine cont de toţi cei trei actori, poate fi o procedură completă. Sigur se pot discuta, nicio procedură nu e infailibilă. Ne uităm la procedura de numire a capilor justiţiei, dacă ne referim la judecători. Mai ales la cei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se depun proiectele într-o manieră transparentă, CSM selectează, realizează interviul şi propune preşedintelui numirea."

Despre cazul Adrian Năstase, șeful DNA a afirmat că decizia " este o soluţie pe care procurorii au dorit-o, au susţinut-o şi au cerut-o. Asta face un procuror: instrumentează dosare, susţine condamnarea atunci când e convins că există probe de vinovăţie şi se bucură atunci când instanţele de judecată îi confirmă dosarul. Arată că dosarul a fost unul serios, că s-a bazat pe probe. Acum, restul nu vreau să comentez..."

De asemenea, Morar a declarat că s-a așteptat la o decizie de condamnare a fostului premier. "Da, dar nu ne putem uita sau nu putem fi lămuriţi foarte exact în funcţie de atitudinile judecătorilor de la prima instanţă sau de la instanţa de recurs. Ne arată istoria soluţiilor primite că lucrurile sunt atât de diferite, de la un caz la altul. În această situaţie, procurorii au obţinut din prima fază condamnarea cu închisoare, acelaşi lucru l-am susţinut şi în recurs. Contează că s-a obţinut şi nu ce am crezut noi că putem sau nu obţine. Evident că noi am crezut că putem obţine din moment ce am solicitat", a mai afirmat Morar.

Despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, Daniel Morar a afirmat că acest caz nu este singular. "Ca procuror, de-a lungul acestor ani am avut oameni care au avut momente de genul ăsta, au avut tentative de suicid. Unii au şi reuşit", a mai spus șeful DNA.

Întrebat despre dosarul Flota, care restituit de instanţa supremă pentru neconformitate, DNA a infirmat soluţia dată, iar în baza unei expertize s-a apreciat că nu există prejudiciu. Voci, mai ales din zona politică, susţin că a fost o soluţie politică, Morar a spus că: acuma trebuie întrebat care soluţie a fost politică - a procurorului, a instanţei...?!  Deci vedem că nici în acest caz nu e nimic diferit, sunt foarte multe situaţii în care procurorii DNA sunt acuzaţi că dau soluţii politice sau că fac dosare politice şi vă spun ce am spus de fiecare dată: sunt dosare cu oameni politici, punct şi atâta tot".

 Despre fenomenul corupției, Daniel Morar a declarat că aceasta  "este un fenomen care se lipeşte de cei aflaţi la guvernare, de cei care deţin pârghiile puterii şi de cei care pot să decidă în legătură cu folosirea bugetului de stat. În 2005, 2006, 2007, 2008, în general dosarele s-au referit la fosta guvernare 2000-2004. Iată că, după guvernarea altor partide politice, au venit şi dosarele celor care au guvernat în perioada 2004-2010. Vedem acuma hotărârile judecătoreşti de condamnare că vin atât în ceea ce-i priveşte pe membrii unui partid, cât şi pe membrii altui partid. Dacă ne uităm la recentele condamnări, şi mă refer la condamnările din anul 2012 în prima parte, vedem că cei care au intrat în închisoare, în acest început de an, sunt de la toate cele trei mari partide din România. Şi avem cinci - doi miniştri, un secretar de stat, doi parlamentari - în închisoare în acest moment şi uitaţi-vă la ei şi vedeţi că provin de la toate partidele politice", a afirmat ;eful DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel