Daea, confruntare cu Chichirău: "Nu introduceţi judecăţi false"

Daea
Daea

Petre Daea a avut un schimb tăios de replici cu Cosette Chichirău. 

Pesta porcină africană a costat mult anul trecut, din punct de vedere bugetar, şi nu ştiu cât va costa anul acesta, însă acest lucru a fost atenuat, pentru că am primit de la Uniunea Europeană un sprijin de 34 de milioane de euro, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament.

El a fost întrebat de deputatul USR, Cosette Chichirău, cât a costat pesta porcină africană în 2018 şi cât va costa anul acesta, dar şi care a fost impactul asupra culturii de porumb, din punct de vedere al contaminării.

"Pesta porcină africană a costat mult din punct de vedere bugetar, dar acest lucru a fost atenuat pentru că am primit de la UE un sprijin de 34 de milioane de euro, care înseamnă fonduri pentru susţinerea acţiunilor sanitare veterinare organizatorice, dar şi altele, pentru a putea pune stăpânire pe acest lucru. Nu ştiu cât ne va costa anul acesta, nu sunt prevederi bugetare, dar pot spune că pe baza Regulamentului european 652/2014 s-a prevăzut o sumă de 14 milioane de euro, pentru a susţine toate programele din domeniul sanitar-veterinar. Ele se bugetează pe ANSVSA. Suportul acesta financiar vine pe acest culoar, deoarece este gestionat de DG Sante", a spus ministrul Agriculturii.

Citește și: Isărescu: Există opt ROBOR, nu unul

Chihirău, întrebări despre sumele alocate din fondul de rezervă

În ceea ce priveşte contaminarea culturilor, în speţă a porumbului, din cauza pestei porcine africane, Daea a spus că nu a existat nicio astfel de situaţie.

Deputatul USR i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Daniela Pescaru, să spună ce sume vor fi alocate în acest an din Fondul de Rezervă pentru pesta porcină africană, în condiţiile în care anul trecut "Fondul de rezervă al Guvernului a fost epuizat prin plăţi la pesta porcină africană".

"Teoretic da, se pot face aceste cheltuieli din fondul de rezervă, dar din câte ştiu sunt 14 milioane de euro la ANSVSA, pentru acest lucru. Nu mai ştiu exact ce sume s-au dat anul trecut din Fondul de Rezervă pentru pestă, s-au dat de mai multe ori, dar acesta se realimentează la rectificări. Deocamdată este Fondul de Rezervă cu care plecăm - 100 de milioane de lei - de aceea eu îmi permit să nu susţin amendamente, pentru că suma este destul de mică şi apar tot felul de urgenţe şi acţiuni neprevăzute", a subliniat secretarul de stat în MFP.

Citește și: Turneu Doha: Simona Halep și-a aflat adversara în optimi

Răspunsul e la mine întrebarea la dumneavoastră

Chichirău a insistat pe acest subiect, afirmând că plăţile raportate anul trecut au fost de peste 100 de milioane de lei din Fondul de Rezervă doar pentru pesta porcină, însă ministrul Agriculturii s-a oferit să-i dea şi răspunsul.

"Nu introduceţi judecăţi false. Atenţie. Vă spun eu exact. Răspunsul e la mine întrebarea la dumneavoastră. Atenţie ce vă spun. Programul de eradicare a bolilor, şi nu este vorba doar de pesta porcină africană, ci şi de pesta rumegătoarelor mici, este vorba de dermatoza nodulară, e vorba de gripa aviară, sunt boli transfrontaliere care se alimentează prin buget. Este previzionat cu o anumită sumă, pentru că nu ai de unde să ştii care este incidenţa bolii, dar să ai deschidere, poziţie bugetară, în aşa fel încât să ai alimentare necesară în cazul în care situaţia o impune. Aceste sume se completează de la Uniunea Europeană. V-am spus foarte clar: anul trecut am primit 34 de milioane de euro. Sigur că în momentul în care facem rectificarea la buget, am luat de la anumite capitole bugetare şi am introdus aici pentru că situaţia o impunea. Aici nu rezolvă fondul aflat la dispoziţia primului ministru, construcţia bugetară este foarte clară. Prinzi pentru fiecare obiectiv o anumită sumă, iar în exerciţiu bugetar faci armonizările necesare pentru a putea da răspuns la situaţia concretă pe care o ai în ţară", a explicat ministrul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel