Cum scăpa Ceaușescu de caniculă. Metoda, folosită și în proiectul ELI, laserul de la Măgurele

elena si nicolae ceausescu
elena si nicolae ceausescu

 

Aerul condiționat este prima soluție la care te gândești la vreme de caniculă. Înainte de 1989, în țară nu se produceau aparate de aer condiționat și nu se importau,  nici măcar  pentru nomenclatură. Ceaușescu suferea de frig, nu de căldură, iar curentul electric era raționalizat. Totuși, în zilele de vară când trebuia să rămână în București, nu simțea canicula.

Sala Palatului avea un sistem de condiționare a aerului, dar la ședințele la care participa ”Tovarășul”, sistemul  era oprit, pentru că dicatatorul se temea de microbi, sau de contaminare radiologică. Oricum, temperatura era mai scăzută decât în alte spații publice, pentru că aerul condiționat funcționa până la venirea lui Ceaușescu în Sală.

Caloriferele, folosite pentru răcire

Și în birourile conducerii PCR era menținută o temperatură confortabilă pe timpul verii. Exista un mecanism  simplu și eficient, prin care erau răcorite camerele de la Consiliul de Stat. Instituțiile importante (Comitetul Central, Casa Scânteii etc.) aveau generatoare  electrice și puțuri de alimentare cu apă, pentru situațiile în care rețeaua publică ar fi fost afectată. Vara, în calorifere, era pompată apă din puț, la 9-10 grade Celsius. ”Dura cam două-trei zile de când băgau apă rece în instalații și până se răcoreau pereții, dar după aceea aveai în birouri o temperatură plăcută. Fără să te doară capul de la aerul condiționat, așa cum se întâmplă astăzi, ne-a declarat un fost funcționar al Consiliului de Stat.  Nu știu dacă instalațiile sunt din perioada interbelică, atunci când s-a construit Palatul, dar sigur erau în funcțiune când a preluat puterea Ceaușescu”.

CITEȘTE ȘI: Ce face Andrei Duban pe caniculă. "Mintea ți-o ia razna doar din cifrele pe care le vezi la TV"

Proiectul ELI folosește energie geotermală

Sistemul de răcire cu apă, prin tavan sau pardoseli, nu este  doar ecologic, ci și mult mai sănătos decât aerul condiționat. Proiectul ELI, de la Măgurele, unde se construiește cel mai mare laser din lume, va folosi energia geotermală atât pentru încălzirea cât și pentru răcirea Institutului, în timpul verii.

Peste 1100 de foraje de schimb geotermic vor fi efectuate la Măgurele, pentru a folosi apa rece de la suprafață sau apa fierbinte de la mare adâncime. Pompele geotermale vor suplini un consum de 10 MW, fără să genereze CO2 și fără să consume resurse neregenerabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel