Cum poate profita Nissan de plecarea lui Ghosn

Sebastian Florea / 21 noi 2018 / 19:17 Salveaza PDF Comentarii
Nissan
Descriere foto: Nissan

Nissan vrea să se folosească de plecarea lui Ghosn pentru a-şi extinde influenţa în alianţa cu Renault.

Nissan vrea să transforme demiterea preşedintelui său Carlos Ghosn într-o oportunitate pentru a reechilibra în favoarea sa alianţa cu Renault, au declarat, pentru Financial Times, surse din conducerea producătorului auto nipon. Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault - Nissan, a fost arestat luni la Tokyo pentru presupuse nereguli fiscale. Evenimentul este văzut de şefii Nissan ca o şansă 'de a şterge trecutul cu buretele' pentru a reechilibra alianţa cu Renault, susţin sursele.

Joi, Consiliul de Administraţie al Nissan ar urma să voteze demiterea lui Ghosn din funcţia de preşedinte. În condiţiile în care Ghosn şi un alt director, Greg Kelly, sunt arestaţi şi nu-şi pot îndeplini îndatoririle în Consiliul de Administraţie alcătuit din nouă membri, votul ar urma să treacă, apreciază analiştii. Trei dintre directorii rămaşi sunt consideraţi apropiaţi ai lui Hiroto Saikawa, directorul general al Nissan.

Parteneriat din 1999

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Deşi Nissan este o companie mai mare, ale cărei venituri anuale sunt cu aproape 60% mai ridicate decât cele ale Renault, producătorul auto francez exercită mai mult control în alianţă, având inclusiv dreptul de a numi unii directori în conducerea partenerului de alianţă.

Planurile privind o fuziune completă între cei doi producători auto au fost amânate în urma arestării lui Ghosn. Acesta a rămas director general al Renault, dar producătorul auto francez a transferat temporar îndatoririle sale directorului operaţional Thierry Bolloré. 'Există efecte negative în urma concentrării puterii într-o singură mână, deci în urma arestării lui Ghosn ambele părţi pot începe de la zero negocieri (privind structura alianţei). Dar nu ar fi benefic pentru niciuna dintre părţi să distrugă alianţa', a declarat o persoană apropiată de Nissan. Reprezentanţii Nissan nu au comentat informaţia.

Şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat miercuri că Franţa şi Japonia doresc să continue consolidarea alianţei existente între Renault şi Nissan. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Vezi și: Alianţa Nissan-Renault - sprijin guvernamental după arestarea lui Carlos Ghosn

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24