Criză în Franța. Lipsă de foie gras în restaurantele Michelin

Sursă foto: Pexels (Dan Olsen)
Sursă foto: Pexels (Dan Olsen)

O epidemie de gripă aviară a afectat meniul restaurantelor de lux din Franța. Porțiile de foie gras sunt prea mici sau absente. 

Fois gras, bijuteria bucătăriei franceze, pe cât de delicioasă, pe atât de controversată, este un element de bază al restaurantelor de lux din tot hexagonul. Din păcate, a început să dispară din meniuri în timpul crizei „fără precedent”, care i-a văzut pe unii producători nevoiți să ia în considerare reducerea porțiilor.

În centrul problemei se află o epidemie de gripă aviară care se extinde în toată țara și în Europa de luni de zile. A devastat deja industria agricolă a păsărilor din țară, dar acum amenință unul dintre cele mai mari bastioane ale țării: restaurantele cu stele Michelin.

”A trecut o lună de când am început să avem mai puțin foie gras și apoi săptămâna aceasta nu am primit deloc”, spune Pascal Lombard, bucătarul și proprietarul Le 1862, un local cu mâncare rafinată, cu o stea Michelin, din bucolicul sud-vest al Franței.

Pe măsură ce livrările regulate de paté de ficat de gâscă de lux s-au împuținat, Lombard a programat întâlniri de urgență cu producătorii locali. Foie gras a mai trecut prin crize.

Producția sa tradițională, care implică hrănirea forțată a gâștelor și rațelor, a atras de multă vreme condamnarea militanților pentru drepturile animalelor, care au reușit să interzică astfel de metode în alte zone. 

Cu toate acestea, în timp ce apetitul francez pentru delicatesă a fost în mare parte neatenuat de preocupările cu privire la cruzimea animalelor, o altă amenințare la adresa bunăstării păsărilor reduce acum consumul. Gripa aviară nu pare să ajungă prea curând la un final, de aceea francezii ar putea să rămână cu tradiționalul lor produs doar în gând. 

Rețeta simplă de foie gras

Rețeta este foarte simplă și accesibilă, iar gustul este pe măsura așteptărilor. Aceasta este dedicată pofticioșilor și celor care nu ratează nicio ocazie de a călători în țara iubirii în doar câteva momente. Mirosul te va face să te simți ca în cele mai extravagante restaurante de fine dining. 

Ficatul de gâscă se taie în fâșii de aproximativ 20 cm grosime, se condimentează cu sare și piper pe ambele părți și se păstrează la rece, de preferat în frigider. 

Se taie smochinele în jumătate, iar alunele grosier. Se prăjesc la foc mic, fără ulei, și se amestecă ocazional. Când s-au rumenit, se dau deoparte. Se încinge uleiul în tigaie, se adaugă smochinele la foc mediu – mare cu partea tăiată în jos. Se lasă până la 5-10 minute și se amestecă în mod constant. Se pune zahărul, untul și alunele rumenite. Smochinele se sotează până sunt acoperite complet și caramelizate. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel