Costin (BNS) anunță grevă generală în Poşta Română dacă nu se vor rezolva revendicări urgente / Apel către DNA - Video

AGERPRES
AGERPRES

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a făcut mai multe precizări cu privire la situația dezastruoasă în care se află Poșta Română. Mai mult, a făcut un apel către decidenţii politici și DNA. 

Update

'De teama protestelor angajaților din cadrul C.N. Poșta Română, directorul general al companiei a flancat toate intrările în sediul central din Bd. Dacia pentru a nu permite organizarea de manifestații în acest spațiu', a transmis Blocul Național Sindical.

*Foto Blocul Național Sindical

Știrea inițială -  Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, apel către decidenţii politici și DNA 

'În primul rând, lansez un apel public către președintele Senatului și președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă. Începeți operațiunea de deratizare la Poștă, domnule Ciucă! Toți oamenii din conducere vă aparțin! Să nu le reproșați salariaților săraci că vor vota la alegeri cu cei pe care îi comentați prin dezbaterile de televiziune! Sunt convins că veți găsi resurse umane de calitate în PNL care să ducă mai departe activitatea Poștei Române și care să contribuie la dezvoltarea acestei companii strategice a statului român! 

Al doilea apel pe care îl lansez astăzi se îndreaptă către ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia! Vă rugăm să dați publicității rezultatelor investigațiilor efectuate de Corpul de control al Ministerului Inovării, Cercetării și Digitalizării. Vă rugăm să ne spuneți ce s-a întâmplat, care sunt rezultatele controalelor dvs. și ale Corpului de control al premierului. 

Un al treilea apel este lansat către Guvern și către coaliția de guvernare. Vă rugăm respectuos să găsiți urgent o echipă de calitate pentru managementul Poștei Române și pentru relansarea companiei naționale. 

Fac un apel public și către noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag! Domnule Voineag, vă rog să îi cereți domnului procuror care se ocupă de Poșta Română să urgenteze și să finalizeze investigațiile declanșate la nivelul acestei companii. Nu mușamalizați politic această anchetă! 

Avertizez coaliția de guvernare: sunt 20 de mii de oameni la Poșta Română care au salarii mizerabile și trăiesc în sărăcie! De asemenea, anunț că am autorizat locațiile de protest în care vom duce activiștii sindicali și membri de sindicat. Vizăm sediul Ministerului Comunicațiilor. Dacă până la data de 1 martie nu avem semnat noul Contract Colectiv de Muncă, vom începe demersurile de notificare pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivelul companiei. Dacă vor eșua toate variantele, vom opri lucrul!'

Alte declarații

'Selecţia managerilor la companiile cu capital de stat, faimoasele noi teze venite atât de la Comisia Europeană, cât şi de la OECD, cu guvernanţă corporatistă, cu proceduri transparente prin care, chipurile, alegem 'spuma', elita managerilor din România, sunt nişte minciuni gogonate în fapt, de ani de zile. Încă de la jumătatea anilor 90, tot ceea ce înseamnă capital de stat a fost supus şi continuă să fie supus unui proces continuu de devalizare prin care camarilele politice sunt instalate la conducerea acestor companii. Poşta Română, în momentul de faţă, se află sub controlul unei echipe care, ca provenienţă politică, vine dintr-o structură creată din 'spuma mării'.', a acuza Costin.

'În urmă cu câţiva ani de zile, când se intitulau fundaţie, ulterior s-au transformat într-un partid PACT. Astăzi, îi regăsiţi de la stânga la dreapta în conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (...) Această creaţie artificială politică a fost înghiţită la comandă de către o formaţiune politică altminteri respectabilă, Partidul Naţional Liberal. Ei se află acolo, în burta Partidului Naţional Liberal de câţiva ani de zile', a afirmat Costin. 

'Când a venit acest 'zero virgulă' în politica românească, în interiorul PNL a avut în spate pe cei de la butoane care au zis trebuie să le daţi şi funcţii de conducere în partid, vicepreşedinţi la nivel naţional, la nivelul Bucureştiului sau în alte oraşe din ţară, pe unde erau prezenţi, astăzi în conducerea companiei: Valentin Ştefan, Gregor Teodorescu, Valentin Chiriţă, Claudiu Ilie, Irina Smărăndiţa, Diana Mardarovici, iar lista e lungă.', a zis Costin.

Toate aceste personaje vin din această structură politică, disimulată în burta PNL-ului. Pe vremea când acţionau ca partid, spre exemplu, criticau cu vehemenţă, că se pregăteşte terenul pentru un nou tun - compania Electrica, preluată ostil de gaşca de la ALDE. Poşta Română a fost preluată ostil de această gaşcă PACT/PNL, iar rezultatele actului de management se văd pe date şi cifre. Sunt date publice, de pe site-ul ANAF, Ministerul de Finanţe sau din proiectul de buget pentru anul în curs 2024 al Poştei Române', a menţionat liderul sindical.

'O degradare continuă a situaţiei financiare a companiei'

'Veniturile din exploatare, respectiv cifra de afaceri s-au redus în termeni reali, atenţie nu inflaţionişti, nu nominali. În termeni reali s-a redus cifra de afaceri de la un an la altul, la fel şi rezultatul brut al exerciţiului. Salariul mediu în companie este foarte apropiat de salariu minim brut pe ţară. Un număr semnificativ de angajaţi au salarii foarte apropiate de salariul minim brut pe ţară.

Din estimările noastre, în momentul de faţă discutăm de aproape 60% din totalitatea salariaţilor din Compania Naţională Poşta Română, plătiţi pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilităţile pe care aceştia le au la nivelul postului lor de lucru. Deşi din 2019 salariul mediu brut din companie a înregistrat un trend de creştere mai rapid decât salariul minim brut pe ţară, începând din 2023 acest trend a fost inversat în 2024. Echipa de management îşi propune o creştere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariu mediu brut pe companie va fi doar cu 24% mai mare decât salariul minim brut pe ţară', a explicat Costin.

Risc odată creşterea salariului minim la 1 iulie să...

'Există riscul ca, odată cu creşterea salariului minim la 1 iulie, să contabilizăm în Compania Naţională Poşta Română, nu 60%, ci 80% dintre salariaţi plătiţi la nivelul noului salariu minim. Câştigul salarial mediu brut din companie a înregistrat în ultimii ani o creştere sub media sectorului din care face parte, făcând din ce în ce mai puţin tentante locurile de muncă din această companie. Conducerea companiei îşi propune ca, şi în 2024, evoluţia salariilor din companie să fie inferioară celei din din sector. Ce înseamnă acest lucru?', a spus Costin.

'Nicio perspectivă privitoare la posibilitatea de a atrage lucrători tineri, de a moderniza şi dezvolta compania, de a o face, repet, atractivă pentru piaţa muncii. Nicio şansă, dimpotrivă. Un alt lucru la care vreau să mă refer este nivelul extrem de scăzut al salariului mediu, ceea ce arată că un număr semnificativ de salariaţi sunt plătiţi pe salariu minim brut. În detaliu, dracul nu este atât de negru, pentru că anul trecut a avut grijă să îşi genereze o nouă organigramă extrem de flexibilă, prin care să se plătească generos un număr limitat de indivizi', a declarat Dumitru Costin.

'Dacă o să vă duceţi să-l întrebaţi pe directorul general, Valentin Ştefan, vă va spune 'este chestiune de management modern de companie, trebuie să venim cu o parte variabilă, să stimulăm salariaţii din companie'. Deci, creşte această sumă de la an la an şi avem, cel puţin pentru anul în curs, 2024, circa 140 de milioane de lei pentru această parte variabilă de recompense financiare', a apreciat Costin, în cadrul unei conferinţă de presă cu tema 'Destructurarea grupării care îngroapă Compania Naţională Poşta Română'.

'În Poşta Română nu mai există un contract de colectiv de muncă; termenul pentru finalizarea negocierilor, 29 februarie'

'Termenul-limită pentru finalizarea acestui proces de negociere este 29 februarie. O să-mi spuneţi şi ce? În momentul de faţă, la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română nu mai există un contract colectiv de muncă care să statueze drepturile şi obligaţiile colective ale lucrătorilor. Printre acestea se numără şi drepturile de natură salarială. Suntem în plin proces de negociere, mai avem câteva zile la dispoziţie. Diferenţa între cererea părţii sindicale de care vor vorbi colegii mei şi oferta administraţiei, în opinia noastră, este uriaşă, după cum arată lucrurile. În zilele următoare, cu toate că ne vom prezenta la fiecare rundă de negociere, nu credem că vom finaliza aceste negocieri colective în nişte parametri corecţi pentru oamenii pe care îi reprezentăm şi vom ajunge să vă dăm exemple concrete pe cifre, pe creşteri salariale şi pe ceea ce se întâmplă în Compania Naţională Poşta Română', a spus Costin.

Se va declanşa greva la nivel naţional dacă...

'Această situaţie însă, în momentul în care vom epuiza toţi paşii legali care au legătură cu procesul de negociere, ne obligă din acel moment, conform prevederilor Legii 367 a Dialogului social, să facem paşi într-o altă zonă. Notificarea conflictului de muncă la Poşta Română, declanşarea unor operaţiuni de colectare de semnături pentru a ne susţine în conflictul de muncă. Revendicări care în această etapă pot duce la oprirea lucrului, la grevă la nivel naţional în companie', a subliniat preşedintele BNS.

VEZI AICI DETALII - https://media.dcnews.ro/other/202402/efectele-politicii-manageriale-in-c-n-posta-romana_59551600.pdf

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel