Corina Crețu, cerință majoră pentru politica de coeziune

Consiliul Afaceri Generale desfășurat la Luxembourg a avut pe agenda de lucru prezentarea de către Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a unei informări cu privire la demersul pe care Comisia Europeană l-a început în urmă cu an privind vizibilitatea și mai buna promovare a politicii de coeziune în rândul cetățenilor europeni.

În cadrul Consiliului, Corina Crețu a arătat că „În urma unui eurobarometru, s-a constatat că cetățenii europeni nu au cunoștință despre proiectele finanțate din politica de coeziune în statele membre". Oficialul european a atras atenția că „Trebuie intensificată comunicarea pentru a face cunoscute beneficiile pe care această politică de finanțare le generează pentru cetățenii europeni, de la construirea de drumuri și școli, la dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare sau crearea de noi locuri de muncă".

Comisarul european  a făcut, astfel, un apel la statele membre să facă eforturi pentru o mai intensă promovare și pentru sprijinirea, în continuare, a inițiativei lansate în aprilie 2017, alături de comisarul Marianne Thyssen, prin intermediul a 7 propuneri menite să sporească vizibilitatea politicii de coeziune în Europa.

Prima dintre acțiuni se referă la crearea Alianței pentru Coeziune, al cărei scop este de a avea o veritabilă mișcare la nivel local, care să reunească toți factorii interesați de politica de coeziune.

Peste 3.500 entități - orașe și regiuni individuale, asociații umbrelă, politicieni, asociații profesionale, ONG-uri - s-au alăturat acestei Alianțe, coordonate de Comitetul Regiunilor. În mai puțin de un an, sub umbrela hashtag-ului oficial al campaniei (#CohesionAlliance), a fost lansat un site dedicat, au fost organizate o serie de evenimente și adoptate numeroase documente, inclusiv o petiție pentru promovarea acestei politici de finanțare și a inițiativelor de comunicare în domeniu.

La nivelul statelor membre, numeroase asociații naționale, autorități locale sau regionale, dar și profesioniști în domeniu s-au alăturat Alianței.

În România, în mai multe regiuni au fost găzduite o serie de dezbateri la care au participat comisarul european Corina Crețu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, alături de alte numeroase autorități centrale și locale.

În prezent, statele membre sunt invitate să inițieze acțiuni care să marcheze aniversarea a 3 decenii de politică de coeziune în UE și să prezinte proiecte de promovare, consolidare și extindere a acțiunilor de creștere a vizibilității.

[citeste si]

În acest sens, Ministerul Fondurilor Europene va anunța lansarea de noi inițiative care să susțină mai buna comunicare a posibilităților de finanțare din fonduri europene în actuala perioadă de programare, pe de o parte, și promovarea rezultatelor pe care cele 46,807 miliarde euro atrase de România le-a generat în țara noastră de la momentul aderării.

În același timp, MFE va realiza diverse acțiuni de comunicare pentru public și beneficiari, ce vor fi susținute inclusiv prin finanțare europeană, conform obligațiilor prevăzute în regulamentele europene.

În spiritul aceleiași noi filosofii privind comunicarea în domeniul fondurilor europene, Ministerul Fondurilor Europene va demara o campanie de consultare privind simplificarea procedurilor pentru accesarea banilor europeni și va propune un regulament de consultare cu beneficiarii de fonduri europene, pornind de la necesitatea unui mai bun dialog cu beneficiarii de fonduri europene, dar și cu mass-media.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy