Coreea de Nord- Sudan, acord militar iesit la iveală

Kim Jong Un
Kim Jong Un

 Sudanul a anunţat miercuri că a anulat toate acordurile sale cu Coreea de Nord din domeniul apărării, recunoscând, în premieră, stabilirea unor astfel de legături cu regimul de la Phenian, transmite AFP. 

Khartoumul a anunţat totodată, într-un comunicat al ministerului său de Externe, crearea unui comitet pentru implementarea sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU contra Coreei de Nord. 

"Producătorii din industria apărării au anulat toate contractele încheiate cu Coreea de Nord şi au pus capăt relaţiilor, directe sau printr-o terţă parte, cu această ţară", a informat diplomaţia sudaneză. 

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Sudanului pentru ca acest stat să înceteze legăturile cu Phenianul, chiar dacă respectiva ţară africană nu întreţine relaţii diplomatice cu Coreea de Nord. 

Anunțul înseamnă o recunoaștere 

Anunţul de miercuri reprezintă o recunoaştere de către Khartoum a acordurilor sale în materie de apărare cu regimul lui Kim Jong Un, remarcă AFP. 

Statele Unite au ridicat în octombrie embargoul comercial impus Sudanului de peste două decenii, dar a menţinut această ţară pe lista statelor susţinătoare ale terorismului, pe care se mai află Coreea de Nord, Siria şi Iranul. 

Conform oficialilor de la Khartoum, aceasta împiedică legăturile între băncile internaţionale şi cele sudaneze şi redresarea economică a Sudanului, ţară confruntată cu o inflaţie persistentă, o datorie ridicată şi cu pierderea veniturilor din petrol. 

SUA, presiuni pe Sudan 

La începutul lunii mai, un înalt oficial american a indicat, sub condiţia anonimatului, că Sudanul ar trebui să pună capăt oricărei legături comerciale cu Coreea de Nord pentru a se putea demara negocieri în vederea retragerii Khartoumului de pe lista neagră americană privind terorismul. 

În 1997, Washingtonul a impus sancţiuni Sudanului, care a fost acuzat de susţinerea grupărilor militanţilor islamişti. Fondatorul Al Qaida, Osama bin Laden, a locuit în Sudan între 1992 şi 1996. 

După decenii de relaţii diplomatice tensionate, legăturile între Washington şi Khartoum s-au ameliorat sub preşedinţia lui Barack Obama, iar ulterior odată cu ridicarea sancţiunilor, anul trecut, de către Donald Trump, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel