Hotărâre privind controale la graniţe, spaţiul Schengen

schengen
schengen

Consiliul de Stat din Franța a aprobat menţinerea controalelor la graniţele interne ale Spaţiului Schengen.

Consiliul de Stat francez a validat joi decizia guvernului de la Paris de a continua controalele la frontierele interne ale spaţiului Schengen, deşi starea de urgenţă nu mai este în vigoare, considerând că măsura este 'proporţională' cu gravitatea ameninţării teroriste, relatează AFP.

'Având în vedere natura acestui risc terorist şi necesitatea de a-l preveni eficient, de a controla identitatea şi provenienţa persoanelor care doresc să intre în Franţa, Consiliul de Stat consideră că decizia este proporţională cu gravitatea ameninţării', a explicat cea mai înaltă instanţă administrativă din ţară, într-un comunicat.

Instituţia a fost sesizată cu un recurs pentru 'exces de putere' de către mai multe asociaţii de ajutor pentru străini care au cerut anularea deciziei guvernului de a menţine controalele la graniţe între 1 noiembrie 2017 şi 30 aprilie 2018.

ONG-urile Cimade, Anafé (Asociaţia naţională de asistenţă la graniţe pentru străini) şi Gisti (Grupul de informaţii şi sprijin pentru imigranţi) au apreciat că această măsură aduce 'grave atingeri drepturilor persoanelor şi libertăţii de circulaţie'.

În opinia acestor asociaţii, 'principalul obiectiv (al statului) este de a limita drastic libertatea de circulaţie a persoanelor migrante în cadrul UE', mai ales 'cele care vin din Italia, Grecia şi Spania'. Respectivele ONG-uri au criticat de asemenea 'controalele discriminatorii, fondate pe înfăţişare şi facies'.

[citeste si]

Aceste controale la graniţele interne ale spaţiului Schengen, restabilite după atentatele jihadiste din noiembrie 2015 la Paris, urmau să se încheie la 31 octombrie, când a încetat starea de urgenţă. Dar guvernul, care a evocat ameninţarea teroristă, a adresat o notă la 3 octombrie Comisiei Europene pentru prelungirea acestor controale.

'Întrucât din 13 noiembrie 2015 guvernul francez a reintrodus sau prelungit în nouă rânduri consecutiv controlul la graniţele interne', reclamanţii au contestat de asemenea durata măsurii în conformitate cu normele Codului frontierelor Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel