Constituție Hong Kong. Beijing, despre Adunarea Naţională Populară

Parlamentul chinez este singura autoritate care are dreptul să se pronunţe asupra Constituţiei Hong Kong-ului, a insistat marţi un oficial al forului legislativ de la Beijing, care a criticat o decizie a Înaltei Curţi a teritoriului autonom prin care interdicţia purtării măştilor de către protestatari a fost declarată neconstituţională, informează AFP. 

'Decizia Înaltei Curţi din Hong Kong slăbeşte grav guvernanţa şefului executivului şi a guvernului regiunii administrative speciale, a declarat Jian Tiewei, purtător de cuvânt al comisiei pentru afaceri legislative a Adunării Naţionale Populare (forul legislativ chinez), conform informaţiilor apărute în presa de stat. Interdicţia purtării măştilor de către protestatari, decisă luna trecută de către executivul din Hong Kong în încercarea de a dezamorsa contestarea pro-democratică, a fost apreciată luni drept neconstituţională de Înalta Curte a fostei colonii britanice.

Protestatarii din Hong Kong au ignorat însă această interdicţie şi au continuat să poarte măşti pentru a nu putea fi identificaţi de către forţele de ordine. Decizia Înaltei Curţi a apreciat că legea merge 'dincolo de ce este necesar în mod rezonabil', decizie ce reprezintă o victorie simbolică pentru manifestanţii care de mai bine de cinci luni se mobilizează constant împotriva unei ingerinţe în creştere din partea Beijingului în treburile interne ale acestei regiuni autonome a Republicii Populare Chineze. Jian a apreciat că doar Adunarea Naţională Populară are puterea de a decide dacă o lege este conformă sau nu cu legea fundamentală a Hong Kong-ului. 'Nicio altă instituţie nu are dreptul de a lua o hotărâre sau o decizie', a spus el, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel