Constantin Bălăceanu-Stolnici: Neagu Djuvara, "Un istoric fără diplomă de istoric"

Profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici deplânge moartea lui Neagu Djuvara şi afirmă că acesta era un om cultivat, care citise foarte mult, 'un intelectual de rasă'.

'Îmi pare foarte rău, pentru că eram legat de el, eram prieten cu el. Venea la mine în casă, mergeam la el, mă conducea cu maşina. Ne întâlneam şi în Bucureşti, ne-am întâlnit şi în perioada când el era în exil la Paris. Făceam parte din acelaşi grup de oameni cultivaţi, de iubitori de istorie, iubitori de cultură. Era un om cultivat, care citise foarte mult, un intelectual de rasă. Iar mama lui făcea parte din boierimea românească', a declarat joi profesorul Bălăceanu-Stolnici pentru Agerpres.

El spune că în compania lui Djuvara 'conversaţia era foarte plăcută, atât prin amintirile lui, pe care şi le povestea, pentru că a avut o viaţă destul de aventuroasă şi pitorească, cât şi prin conţinutul cultural al discuţiilor'.

N-a fost un istoric cu diplomă de istoric

'Era o plăcere să stai de vorbă cu el. A venit aici în ţară şi a fost bine primit. A scris foarte mult. A avut norocul să fie sub umbrela Editurii Humanitas care l-a ajutat foarte mult şi în felul acesta a putut, spre sfârşitul vieţii, să se realizeze ca un intelectual român, după ce trăise peste 40 de ani la început în Franţa şi apoi într-un stat african', a spus Bălăceanu-Stolnici.

În opinia acestuia, Neagu Djuvara 'n-a fost un istoric cu diplomă de istoric, dar a citit foarte multe cărţi de istorie, a scris cărţi de istorie şi a deranjat pe mulţi fiindcă avea idei poate prea originale'. 'A fost un om care s-a ocupat cu pasiune de istorie. A lăsat câteva volume interesante, cu puncte de vedere originale şi care reprezintă o contribuţie din punct de vedere mai puţin canonică decât cea a istoricilor noştri academici', a încheiat Constantin Bălăceanu Stolnici.

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la vârsta de 101 ani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel