Război Ponta-Băsescu, după numirea lui Duță la CNSAS. Scenariile conflictului

duta
duta

Reprezentantul lui Victor Ponta în CA al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate afirmă că președintele Traian Băsescu a luat o decizie “specifică organizaţiilor mafiote”. Doru Bădescu, președintele CNAS, se referă la numirea lui Lucian Duță și amenință că  nu va întruni Consiliul de Administrație până când președintele nu-și va retrage decizia.  Dacă membrii CA numiți de Ponta se raliază demersului, va fi angajată răspunderea Guvernului. În momentul de față, demersul președintelui Doru Bădescu încă mai poate fi considerat un gest personal. Președinția poate cere revocarea  membrilor CNAS numiți de Guvern, inclusiv printr-o sesizare a CCR. Nu ar fi exclusă o sesizare penală, împotriva dr. Doru Bădescu, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Doru Bădescu, președintele CNAS, a reacționat dur la decizia președinției. Bădescu îl mai atacă și pe un consilier prezidenţial, prof. dr. Virgil Păunescu.

Scenarii în caz de escaladare a conflictului

Refuzul de a întruni CA va declanșa o criză instituțională, în cazul în care ar fi pus în acțiune. Este o măsură extremă la care poate recurge președintele CNAS, blocând activitatea CA.

Președintele CNAS își poate asuma responsabilitatea, refuzând să semneze convocarea CA, sau poate absenta de la ședințe, împreună cu membrii CA numiți de Victor Ponta. Astfel, nu ar mai exista cvorum (patru din șapte membri sunt numiți de Victor Ponta). Manevra ar angaja însă răspunderea Guvernului. În momentul de față, demersul lui Doru Bădescu încă mai poate fi considerat un gest personal. Ralierea reprezentantului patronatului ar legitima demersul, din punct de vedere moral, dar nu înseamnă nimic, din punct de vedere juridic.

Practic, președintele Băsescu nu trebuie să dea explicații pentru numire, iar decizia îi aparține.  Membrii din CA al CNAS sunt numiți de guvern, președinte, patronate și sindicate. Deci, instituțional, Consiliul se află și sub autoritatea președinției, iar membrii acestuia nu au autoritatea de a cenzura numirile.

Președinția poate cere revocarea mandatelor membrilor CNAS numiți de Guvern, dacă nu se țin ședințele de CA. Nu ar fi exclusă o sesizare penală, împotriva dr. Doru Bădescu, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Traian Băsescu mai poate sesiza Curtea Constituțională.

De cealaltă parte, Corpul de Control al guvernului a trimis deja o sesizare la DNA, pe tema taxei claw-back. Nu sunt excluse noi sesizări împotriva fostei conduceri a CNAS. În războiul care începe cu Traian Băsescu, opinia publică este de partea premierului. Pe de altă parte, dacă premierul se desolidarizează de Bădescu, mișcarea ar putea fi percepută ca o înfrângere, în noul conflict deschis de președinte.

Analistul Bogdan Chirieac a declarat că este important să se deruleze filmul plecării domnului Duță de la Casă. ”Numirea domnului Duță  este crema de înjurătură adresată poporului român. Domnul Duță este cel cu medicamentul pentru bolnavii de cancer".

Acuzațiile lui Bădescu la adresa lui Duță

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Doru Bădescu a declarat că numirea lui Duță este ilegală, deoarece acesta "nu are numele complet în adresă. Un fost președinte al CNSAS timp de 29 de zile, astăzi consilier prezidențial, domnul Virgil Păunescu, îl numește pe un alt fost președinte, membru în consiliul de administrație al CNAS. Trebuia numit domnul Lucian Duță după finalizarea anchetelor autorităților competente. Și aș vrea să închei cu o întrebare: dintre toți medicii din România, singurul care poate dinamiza activitatea CNAS este tocmai domnul Lucian Duță?", a spus președintele Casei.

Principalul reproș pe care i-l aduce Bădescu lui Duță ar fi "caietul de sarcini al proiectului Cardului electronic al asiguratului, care are anumite mențiuni care nu sunt conforme  și complete în același timp. În primul rând, cititoarele de carduri din acest proiect și specificațiile pentru aceste cititoare sunt specificații speciale, care îngustează mult posibilitățile de achiziție. Cum ar fi, în piața auto, să faci specificații Mercedes cu opțiuni Bentley?",  a întrebat Doru Bădescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel