Conflict diplomatic Italia-Franţa. Macron, declarații la televiziunea de stat italiană

Mircea F. Cristian / 04 Martie 2019 / 09:17 Salveaza PDF Comentarii

Emmanuel Macron avertizează asupra pericolelor naţionalismului şi susţine cooperarea franco-italiană pentru binele Europei.

Preşedintele Emmanuel Macron a atras atenţia asupra pericolelor revirimentului naţionalismului şi a susţinut că Franţa şi Italia trebuie să depăşească recentul conflict diplomatic şi să colaboreze din nou pentru binele Europei, într-un interviu acordat duminică televiziunii italiene de stat RAI, preluat de agenţiile de presă internaţionale. Legăturile dintre cele două state, în mod tradiţional aliaţi apropiaţi, s-au tensionat progresiv de la jumătatea anului trecut, vicepremierii italieni Luigi Di Maio şi Matteo Salvini lansând atacuri verbale la adresa preşedintelui francez şi a guvernului de la Paris, în special pe teme legate de migraţie.

Franţa şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul său la Roma în semn de protest, dar preşedintele Macron a declarat în interviu că cele două naţiuni au interese comune, care trebuie cultivate, relatează Reuters. 'A fost o neînţelegere. Cea mai recentă neplăcere nu este serioasă, în ceea ce mă priveşte, şi trebuie să o depăşim', a afirmat Macron. Dacă preşedintele francez promovează făţiş un program de guvernare pro-european, Di Maio şi Salvini denunţă în mod regulat Uniunea Europeană, afirmând că aceasta se îndepărtează tot mai mult de cetăţenii de rând şi 'a absorbit' prea multă putere de la guvernele naţionale

Apel la cooperare

 

Partide de extremă dreaptă precum Liga lui Salvini au crescut în popularitate pe continentul european şi este de aşteptat să obţină câştiguri însemnate la alegerile parlamentare europene de la sfârşitul lunii mai. Emmanuel Macron consideră că statele membre ale UE trebuie să evite naţionalismul şi, în schimb, să colaboreze pentru a rezolva numeroase probleme existente, cum ar fi imigraţia şi încetinirea creşterii economice. Preşedintele francez a recunoscut că sosirea masivă a imigranţilor pe continentul european a provocat frică în rândul populaţiei şi a pus pe seama acestui fenomen creşterea naţionalismului.

'Frica de deschidere poate duce la închidere', a avertizat el, potrivit EFE. 'Dar cred că răspunsul nu este o Europă a naţionalismului, nu cred că este vorba despre găsirea unei simplificări pentru a răspunde la această problemă. Nicio ţară europeană, Franţa sau Italia, nu îşi poate rezolva problemele prin opoziţia faţă de celelalte ţări europene', a insistat el, făcând apel la cooperare. 'Există oameni care apără naţionalismul, care doresc să lupte împotriva Europei noastre. În ceea ce mă priveşte, voi lupta împotriva acestor oameni cu toată forţa, pentru că eu cred că aceştia ... ne vor face să pierdem 10 ani, 20 de ani trăgându-ne înapoi la (vechile) diviziuni', a susţinut Macron în cadrul interviului.

Citește și: Ciutacu: Mi-am dat jos chiloții. S-au cam îngrozit când au văzut

Comemorare Leonardo da Vinci

 

Preşedintele francez a avut cuvinte de laudă faţă de omologul său italian şi anunţat că Sergio Mattarella va participa pe 2 mai, la Amboise (centrul Franţei) la marcarea a 500 de la moartea lui Leonardo da Vinci

'S-au făcut afirmaţii exagerate. Traversăm acum momente palpitante. Dar eu cred că ceea ce datorăm popoarelor noastre, istoriei noastre şi Europei, este să le depăşim', a pledat şeful statului francez. El a adăugat că 'cel mai bun exemplu (...) este decizia ca amândoi (împreună cu Mattarella), să fim prezenţi, pe 2 mai, pentru a marca 500 de ani de la dispariţia lui Leonardo da Vinci la (castelul) Clos Lucé din Amboise şi la castelul Chambord (două castele celebre de pe Valea Loirei) împreună cu tineretul francez şi italian, precum şi faptul că vom discuta despre viitorul Europei', a adăugat Macron, potrivit AFP.

Citește și: Tudorache: "Ce a apărut pe străzile din București". Lege aberantă - video

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28