Colonizare, conflict Israel-Palestina. Uniunea Europeană intervine

cisiordania
cisiordania

Prin continuarea colonizării, guvernul israelian pune "direct" în pericol perspectiva unei reglementări a conflictului israeliano-palestinian, soluția cu două state riscând chiar să "devină imposibilă", a avertizat miercuri șefa diplomației europene Federica Mogherini.

Ea a reacționat astfel, într-un comunicat, la anunțul făcut de Israel, în noaptea de marți spre miercuri, privind construcția a 3.000 ce locuințe de colonizare în Cisiordania ocupată.

Acesta a fost al patrulea anunț de acest gen în mai puțin de două săptămâni, după învestirea președintelui american Donald Trump.

Noul anunț "marchează o tendință foarte îngrijorătoare, punând direct în pericol perspectiva unei soluții viabile cu două state, soluție care este din ce în ce mai dificilă și riscă să devină imposibilă", atenționează Mogherini.

"UE se opune ferm acestei politici și regretă profund că Israelul continuă pe această cale, în pofida obiecțiilor și preocupărilor exprimate în mod constant de comunitatea internațională, la toate nivelurile", adaugă Federica Mogherini.

După 20 ianuarie, Israelul a anunțat construirea a peste 6.000 de locuințe în Cisiordania și Ierusalimul de Est. Comunitatea internațională și palestinienii sunt îngrijorați de această serie de anunțuri, scrie Agerpres.

Potrivit dreptului internațional, orice colonie, adică implantarea de civili israelieni în teritoriile ocupate, sunt ilegale și creează un obstacol major pentru pace și coabitarea a două state, israelian și palestinian, unul lângă altul. Circa 400.000 de coloniști israelieni sunt astăzi instalați în Cisiordania.

În 24 ianuarie, după anunțul privind construcția a 2.500 de locuințe în Cisiordania ocupată, UE a estimat acest lucru ca fiind "regretabil", atenționând că el "va slăbi și mai mult perspectiva unei soluții cu două state".

"O soluție negociată pentru două state este singura manieră de a satisface plenar aspirațiile legitime ale celor două părți și de a ajunge la o pace durabilă", a reafirmat miercuri Federica Mogherini.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel