Coaliția, în criză de timp pentru cursa către Primăria Capitalei. Chirieac: Anunțarea unui candidat comun PSD-PNL este foarte târzie

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat că PSD și PNL s-au mișcat prea încet în cursa pentru Primăria Capitalei.

Întrebat la Antena 3-CNN cât de repede ar trebui să vină PSD și PNL cu un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan, Bogdan Chirieac a răspuns:

„Trebuiau să vină în urmă cu șase luni de zile cu un candidat serios, care să prezinte o viziune, care să convingă lumea, să arate ce nu merge în București, de ce orașul nu s-a dezvoltat atâta amar de ani, de ce e atât de haotic. Deci, oricum, anunțarea unui candidat comun PSD-PNL este foarte târzie. S-au și încurcat! Cristian Popescu Piedone va profita mult de jocurile care se fac în această perioadă”.

În cadrul unui sondaj realizat în rândul cititorilor DC News, Cristian Popescu Piedone a primit 52% din voturi, urmat de Gabriela Firea cu 34%. Pe al treilea loc a fost Nicușor Dan, cu 7%.

VEZI SONDAJUL AICI: Cristian Popescu Piedone dă peste cap procentele pentru Primăria Capitalei. Sondajul care-l dă câștigător cu peste 50% din voturi

În urma sondajului nostru, Piedone a declarat:

„Astăzi s-a închis un sondaj, pe DC News. Am luat și eu la cunoștință. Nu e vorba de sondaje pe 900-1000 de respondenți, spontane, unde am ieșit cu 10%. În sondajele comandate de ei (de partide) și-au pus candidații. Dar cum spuneam, astăzi s-a închis un sondaj pe DC News și aș dori să îl citiți dumneavoastră, că n-aș vrea să umilesc pe cineva. Am puterea conștiinței. Am peste 52%.”

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Sondaj CURS: Nicușor Dan ar fi susținut de 36% dintre bucureșteni

Potrivit rezultatelor unui sondaj CURS, actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, ar fi susținut de 36% dintre bucureșteni în cazul unor alegeri locale imediate. Gabriela Firea, reprezentând PSD, urmează în preferințele respondenților, cu 33% din voturi.

Sondajul, realizat în perioada 9-23 februarie 2024, a avut un eșantion de 1.067 de respondenți cu vârsta de 18 ani și peste, reprezentativ pentru populația adultă rezidentă în București. Marja de eroare a sondajului este de plus/minus 3% la un nivel de încredere de 95%.

Conform datelor obținute, în cazul unor alegeri pentru funcția de primar general, 36% dintre cei chestionați ar opta pentru Nicușor Dan, candidat independent susținut de USR-PMP-Forța Dreptei. Pe de altă parte, 33% ar vota cu Gabriela Firea, reprezentantul PSD. Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR) se situează la egalitate, cu 8% fiecare, în timp ce Diana Șoșoacă (SOS) și Cristian Popescu Piedone înregistrează 5%, respectiv 10% din intențiile de vot. De remarcat că 50% dintre respondenți sunt nehotărâți sau nu intenționează să participe la vot.

În ceea ce privește preferințele partidelor pentru Consiliul General al Municipiului București, PSD se clasează pe primul loc, cu 34% din intențiile de vot, urmat de USR-PMP-Forța Dreptei, cu 23%. PNL ocupă locul al treilea, cu 16%, iar AUR și SOS obțin 13%, respectiv 6%. Partidele minoritare, PUSL și altele, înregistrează 6%, respectiv 3% din preferințele respondenților.

În ceea ce privește evaluarea activității primarului general, Nicușor Dan, în cei trei ani de mandat, 34% dintre intervievați o consideră bună sau foarte bună, în timp ce 59% o consideră proastă sau foarte proastă.

Traficul este identificat drept cea mai importantă problemă a municipiului București, conform opiniei a 34% dintre respondenți, urmată de termoficare, cu 23%, și sănătatea/spitalele, cu 18%. Poluarea, curățenia, parcurile/spațiile verzi, clădirile cu risc seismic și transportul public sunt, de asemenea, probleme semnalate de cetățeni.

Metoda principală de informare despre știrile politice rămâne televizorul, cu 40%, urmat de internet, cu 26%, și rețelele sociale, cu 13%. Este de remarcat că 70% dintre respondenți folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic pentru a se informa.

În contextul pregătirilor pentru alegerile locale, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, președintele PNL, au declarat că candidatul la Primăria Capitalei va fi stabilit în funcție de rezultatele sondajelor efectuate de cele două partide. Există perspective pentru un candidat comun al PSD și PNL, în scopul asigurării unei victorii în alegerile locale din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel