Cîţu: Dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, preţurile nu vor scădea

Cîţu: Dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, preţurile nu vor scădea / captură video
Cîţu: Dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, preţurile nu vor scădea / captură video

Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, consideră că preţurile la energie vor scădea doar prin creşterea capacităţii de producţie şi extinderea ofertei, dar că soluţiile nu trebuie să vizeze doar sectorul energetic.

"Problema este mult mai amplă, în contextul în care avem o creştere a dobânzilor, inflaţie generalizată crescută. Soluţiile nu pot fi punctuale, pentru un anumit sector. Trebuie să ne ocupăm de toată economia. (...) Vom avea soluţii pentru energie şi după 1 aprilie, deocamdată avem până la 1 aprilie, soluţiile fiind în implementare. Până atunci, şi ratele la bancă vor creşte şi inflaţia - generalizată deja - este de 8,4% şi nu are treabă doar cu energia. (...) trebuie să ne uităm cum mergem în viitor, cum să scădem această presiune şi cum să scădem toate preţurile (...) Dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, să extindă oferta, nu vor scădea preţurile. Trebuie să avem acces la gaze. De asta ministrul Energiei caută soluţii în alte ţări. Sunt surse pe care putem să le avem în perioada următoare. Partea bună este că scade consumul la energie. Soluţiile vin de la Guvern spre coaliţie", a spus Cîţu, joi, la Senat.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, despre situația din Ucraina: Riscurile la adresa securității europeane sunt încă critice

Întrebat dacă TVA de 5% pentru energie este o soluţie, Cîţu a spus: "Soluţia este TVA scăzut generalizat. Astăzi ne uităm la inflaţie sau la o creştere a preţurilor în toată economia, în toate sectoarele. Dacă ne ducem doar la un anumit sector, eu vă spun că vom crede că rezolvăm problema, dar nu o vom rezolva".

Potrivit lui Cîţu, prelungirea măsurilor referitoare la energie şi după 1 aprilie "nu este gratuită".

"Prelungirea acestor măsuri costă. Nu e gratuită. Poţi să o faci, dar de fiecare când o prelungim mai costă câteva miliarde bugetul. Trebuie să înţelegem atunci că trebuie să renunţăm la multe alte lucruri. Dacă mergem în această direcţie, pentru termen mediu şi lung, dacă nu ne gândim la un plan clar de investiţii, să creştem oferta, nu va funcţiona. Să iei soluţii sub presiune de multe ori sunt greşite şi pe care, după aceea, vom fi forţaţi să venim să le corectăm. (...) Dacă vrem să ajutăm pe toată lumea, costă mai mult. Până la urmă, sunt decizii pe care Guvernul trebuie să le ia, ce vrea să facă cu banii din buget, dar ele trebuie prezentate în Coaliţie", a adăugat Cîţu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel