Cipru, ofertă de ajutor financiar din partea Gazprom, cu clauză

cipru
cipru

Gazprom a propus Ciprului un plan prin care să preia costurile restructurării sectorului bancar al ţării, principala cauză a dificultăţilor financiare ale guvernului de la Nicosia, în schimbul dreptului de a explora gaze naturale în apele teritoriale cipriote. Propunerea grupului rus a survenit, duminică seară, după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă, Cipru a semnat cu Uniunea Europeană un acord, privind planul de salvare de 10 miliarde de euro în care este inclusă o taxă aplicată depozitelor bancare, scrie Mediafax.

Potrivit postului Sigma TV, citat de portalul Greek Reporter, oferta producătorului rus de gaze a fost transmisă, duminică seară, preşedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, și prevede ca Gazprom să finanţeze restructurarea sistemului bancar al ţării în schimbul unui control considerabil asupra resurselor de gaze naturale ale Ciprului. Dacă acceptă propunerea ruşilor, Cipru nu va mai fi nevoit să accepte condiţiile impuse de statele zonei euro pentru un pachet de ajutor financiar.

Ţările din uniunea monetară au propus un ajutor de 10 miliarde de euro, însă guvernul cipriot trebuie să strângă fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea conturilor bancare din ţară. Astfel, depozitele mai mici de 100.000 d euro ar urma să fie taxate cu 6,7%, iar cele peste acest prag cu 9,9%.

"Preşedintele nu va discuta acest plan, întrucât vrea o soluţie care să vină din UE", susține portalul Newsit, citând o sursă apropiată acestuia.

Parlamentul din Cipru a amânat pentru luni votul asupra pachetului financiar propus de statele zonei euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel