Cine va câștiga în fiecare colegiu. Simulare computerizată a votului din 9 decembrie, EXCLUSIV DeCe News

O hartă interactivă realizată pentru site-ul DeCe News permite prognozarea rezultatelor la parlamentare, pe baza unei simulări computerizate a votului din fiecare colegiu. Rezultatele simulării arată că USL va obține 50, 14 la sută din voturile exprimate, cu care va câștiga peste 60 la sută din mandatele de parlamentar. ARD va lua 24,1 la sută din voturi, ceea ce îi asigură doar 22 la sută din mandate. PP-DD va lua între 9-10 la sută din mandate, iar UDMR va trece pragul electoral. Harta interactivă permite utilizatorilor să afle distribuția votului prognozată pentru fiecare colegiu.

 Pentru realizarea simulării au fost folosite informațiile cu privire la votul politic de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilieri județeni (http://www.beclocale2012.ro/), precum și influențele rezultate în urma referendumului pentru demiterea președintelui din 29 Iulie 2012. Rezultatele primare au fost ponderate folosindu-se experiența unui grup de experți, astfel încât s-a modelat comportamentului electoratului în perioada dintre alegerile locale și cele parlamentare.

 Algoritmul de calcul folosește metoda "D'Hondt"

Simularea a fost efectuată de către o echipă de informaticieni condusă de Iustin Tănase, folosind experiența acumulată în pregătirea și derularea campaniilor, începând cu 1992.

Pentru obținerea rezultatelor simulării s-a folosit algoritmul descris în articolul 49 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Algoritmul descris în lege se bazează pe metoda "D'Hondt", cea mai cunoscută metoda de distribuire a mandatelor, elaborată de juristul și matematicianul belgian Victor D'Hondt în 1878 și utilizată încă din 1899, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumulează un număr mai mare de voturi.

Datorită hibridului electoral inventat în 2008, ne aflăm în situația în care un număr mare din mandatele rezultate în urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numărului de locuri în cele două Camere.

Pentru realizarea harții s-au folosit datele puse la dispoziție de către Political Colours of Romania (http://www.politicalcolours.ro/).

 Rezultatele prognozate

 În urma folosirii modelului computerizat amintit, s-au obținut următoarele rezultate:

 USL va lua 50.14% din voturile alegătorilor, situație care corespunde unui număr de 105 mandate în colegii de senatori (62,87% din total) și 239 mandate în colegii de deputați (62,22% din total).

ARD va lua 24.81% din voturile alegătorilor, reprezentând un număr de 37 mandate colegii de senatori (22,15% din total) din care 18 obținute în urma redistribuirii suplimentare și 84 mandate colegii de deputați (22,22% din total) din care 37 obținute în urma redistribuirii suplimentare.

 PP-DD va lua 10.9% din voturile alegătorilor, un număr de 16 mandate colegii de senatori (9,58% din total) din care 12 obținute un urma redistribuirii suplimentare și 38 mandate colegii de deputați (10,05% din total) din care 27 obținute în urma redistribuirii suplimentare.

UDMR va lua 5.54% din voturile alegătorilor, un număr de 9 mandate colegii de senatori (5,38% din total) și 17 mandate colegii de deputați (4,49% din total) .

În urma distribuirii mandatelor pe colegii vom avea un număr de 167 mandate pentru cele 137 colegii de senatori (România + Străinătate) și 378 mandate pentru cele 315 colegii de deputați (România + Străinătate).

 Colegiile de senatori sunt în număr de 137 dintre care 135 sunt pentru colegiile aflate pe teritoriul României și 2 în străinătate, iar colegiile de deputați sunt în număr de 315 dintre care 311 aflate pe teritoriul României și 4 în străinătate. Restul partidelor care vor participa la alegeri nu vor întruni pragul de 5% din voturile alegătorilor și nici nu vor obține colegii de senatori sau deputați.

 Modul de folosire a hărții:

Click pe colegiile uninominale pentru detalii despre rezultatele simulării.

Click pe butonul legendă (dreapta sus) pentru a vizualiza legenda harții.

Folosește [+/-] de pe legendă pentru a modifica transparența stratului ce reprezintă rezultatele simulării.

Click și drag pentru a deplasa harta la poziția dorită, sau folosește săgețile din stânga sus.

Mărește sau micșorează harta folosind rotița maus-ului sau folosind butoanele [+/-] din stânga sus.

Revino la scara inițiala apăsând icoana "glob" situata intre butoanele [+/-].

Simulare Camera Deputaților:

Simulare Senat:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel