Știați că există băuturi care scad tensiunea arterială? Ei bine, da! Este vorba despre cinci băuturi miraculoase, care vă ajută să vă țineți sub control tensiunea, fără prea mare efort.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune care constă în creșteri ale valorilor tensiunii sistolice peste 140 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg. Printre simptomele care însoțesc tensiunea mare se numără: cefaleea occipitală, acufenele (sunetele în urechi), fosfenele (tulburările vizuale), dispneele, vertijul, durerea retrosternală, paresteziile la nivelul feței și a membrelor superioare, greața și vărsăturile.
Hipertensiunea este cunoscută și sub numele de „boala tăcută”, deoarece poate evolua lent, fără să provoace simptome evidente. Poate genera tulburări ale ritmului cardiac și angină pectorală, simptome specifice insuficienței renale cronice sau accidentelor vasculare cerebrale.
Printre băuturile care scad tensiunea arterială se evidențiază sucul de usturoi cu alcool, sucul de sfeclă roșie, lichiorul de gutui, smoothie-ul din fructul pasiunii și curcuma și laptele de soia.
Sucul de usturoi cu alcool
Pare surprinzător, dar sucul de usturoi cu alcool este un adevărat remediu pentru hipertensiunea arterială. Se prepară din părți egale de suc de usturoi și alcool de 40 de grade. Este recomandat să se consume câte o linguriță din acest suc, de două ori pe zi, timp de zece zile pe lună.
Sucul de sfeclă roșie
Acest suc este recomandat persoanelor care nu au băut niciodată suc de sfeclă. Se prepară din trei ingrediente, și anume: o sfeclă roșie, două mere și o bucată de ghimbir. Se taie toate în bucăți mici și se pun în storcătorul de fructe. Se va obține un suc dulce, revigorant și energizant, care se va bea zilnic, atât timp cât vă doriți.
Lichiorul de gutui
Lichiorul de gutui se prepară din gutui bine coapte, alcool de 22-30 de grade, scorțișoară și zahăr. Proporțiile se stabilesc în funcție de cantitatea de suc pe care o lasă gutuile. Primul pas este să radeți gutuile într-un castron, iar mai apoi să le acoperiți cu un tifon gros. Lăsați-le la rece timp de trei zile, după care treceți-le printr-o sită, apăsând ușor. Sucul rezultat se amestecă cu aceeași cantitate de alcool și se toarnă într-un borcan. Adăugați și 300 de grame de zahăr și puțină scorțișoară la un litru de lichid. Acoperiți borcanul și lăsați totul la macerat 2-3 săptămâni. La finalul acestei perioade, trageți lichidul în sticle închise etanș.
Smoothie din fructul pasiunii și curcuma
Realizați un smoothie de 500 de mililitri dintr-un castravete, doi morcovi, o banană, o bucată de rădăcină de curcuma proaspătă și din 100 de mililitri de piure de fructul pasiunii. Se adaugă apă rece sau lapte vegetal și se mixează bine. Se va obține un smoothie gustos și sățios, extrem de bun pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială.
Laptele de soia
Laptele de soia poate fi achiziționat din comerț, dar cel mai bine îl preparați acasă. Aveți nevoie de 150 de grame de soia galbenă crudă, un litru de apă și un vârf de cuțit de sare. Puneți boabele de soia într-un castron mare, turnați apă cât să le acopere și lăsați-le la macerat aproximativ opt ore sau chiar peste noapte. Soia va căpăta o formă ovală și va trebui să fie scursă, dată printr-un blender și amestecată cu 200 de mililitri de apă, până se obține o pastă. Se amestecă apoi cu 800 de mililitri de apă și se pune la foc mic timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească, după care se toarnă într-un recipient și se filtrează. Se obține o băutură similară cu laptele. Pentru filtrare, se folosește o pânză deasă de tifon sau o strecurătoare. Se adaugă un vârf de sare, se amestecă bine și se pune într-o sticlă. Păstrați laptele la frigider și consumați-l în două-trei zile, conform BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu