Chirieac: România nu o să-și abandoneze statul soră din Europa

Aflat la Iași, unde s-a întâlnit cu Nicolae Timofti,  președintele Republicii Moldova,  Traian Băsescu a declarat, miercuri,  că va susţine ca  Moldova să primească un orizont de timp garantat pentru intrarea în Uniunea Europeană. Analistul Bogdan Chirieac spune că soluția ridicată de Traian Băsescu este cea mai bună, dar integrarea se poate face într-un interval de 7-10 ani.  

"România nu o să-și abandoneze statul soră din Europa. Soluțiile pe care le putem găsi acum pot fi găsite împreună cu SUA și Uniunea Europeană, mai degrabă cu SUA, deoarece UE nu și-a revenit încă din pumnul lui Putin", a declarat analistul Bogdan Chirieac. 

Referitor la soluția avansată de către președintele Traian Băsescu, ca Republica Moldova să fie integrată urgent în Uniunea Europeană, Chirieac este de părere că "aceasta reprezintă una dintre soluții. Este, probabil, cea mai bună dintre soluții. Problema este că integrarea în UE se poate face într-un interval de 7-10 ani. Asta dacă UE trece peste problemele pe care le-a avut cu criza economică. Procesul de integrare, chiar dacă este un stat mic, tot durează. Până introduci tot acquis-ul comunitar, adică toată legislația, proces pe care România l-a început grație președintelui Emil Constantinescu la 1 Decembrie 1999 la Helsinki și  care s-a încheiat în decembrie 2004, la terminarea regimului Adrian Năstase, tot a mai durat  doi ani de ratificare în parlamentele europene. Dar aceea a fost o formaliate. Dar oficial, România a intrat în UE la 1 ianuarie 2007.

Pe lângă asta, UE trebuie să prevadă buget, așa cum a avut România până în 2007, programele ISPA, PHARE și SAPARD. ISPA pe transporturi, SAPARD pe Agricultură, PHARE era pe ce ar fi astăzi pe dezvoltarea resurselor umane, legislație s.a.m.d. 

Ceea ce este important astăzi și nu mâine este să asiguri securitatea și integritatea  teritorială a Republicii Moldova", a mai declarat analistul Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel