EXCLUSIV  CETA și scandalul vizelor pentru Canada, mitologii politice. Pîrvulescu: ”Problema, mai complicată decât pare”

Cristian Pîrvulescu a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre CETA, problema vizelor canadiene, dar şi despre miza ridicată a negocierilor dintre UE şi Canada.

Potrivit analizei sale, politologul este de părere că CETA trebuie delimitată de problema vizelor. 

"În primul rând, ele sunt independente. Vizele pentru România sunt legate de negocierile pe care România şi Bulgaria le-au avut cu partea canadiană. În ceea ce priveşte acordul comercial cu Canada este cu totul altă problemă. România nu a avut niciun fel de obiecţie împotriva acestui acord, este o întreagă mitologie politică care a fost pusă pe scenă la Bucureşti şi la Sofia, dar care nu are niciun fel de legătură cu realitatea. Parlamentul şi guvernul valon sunt cele care au cerut nu să nu se semneze acordul, ci să se renegocieze anumite aspecte. Au cerut pe de altă parte, să negocieze direct cu Comisia Europeană, nu prin intermediul guvernului de la Bruxelles. Sunt chestiuni legate de zona de interes a Valoniei şi nu se intenţionează blocarea acordului comercial, ci rezolvarea acelor probleme în suspensie. 

"Vizele sunt ca şi rezolvate"

"Pentru publicul român care nu cunoaşte situaţia, Paul Magnette, prim-ministrul valon, este un specialist în probleme europene. Este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, specializat în probleme europene. Ceea ce încearcă Paul Magnette în momentul de faţă este să obţină o serie de avantaje necesare Uniunii Europene, nu doar Valoniei, şi pe care, în febra negocierii tratatului, negociatorii europeni le-au uitat. Tratatul (nr. redacţiei CETA) este absolut necesar Uniunii Europene şi ţărilor membre, inclusiv României, dar el nu se referă la vize. Vizele privesc relaţiile bilaterale dintre România şi Canada. Oricum s-ar fi rezolvat. Parţial ele sunt deja rezolvate, în sensul în care exită o deschidere pe care deja guvernul canadian a făcut-o. Cei care au beneficiat în trecut de vize şi care se află în bazele de date canadiene, pot intra în momentul de faţă la graniţa aeriană fără vize. În schimb cei care nu au fost niciodată, au nevoie de vize speciale dar într-un an de zile sper că se va reglementa."

(w670) Cristian P

Se va semna CETA săptămâna viitoare?

"Este foarte greu de spus în momentul de faţă pentru că depinde de trei actori. Depinde de Comisia Europeană care a făcut totuşi destul de târziu propunerile de compromis cu guvernul valon, care nu a acceptat compromisurile propuse de Uniunea Europeană, şi, depinde, de asemenea, de Canada. Nu ştiu dacă într-o săptămână se pot opţine acele avantaje. Pe de altă parte, Paul Magnete în momentul de faţă este o stea în creştere a socialiştilor europeni, iar în cazul în care nu negociază foarte bine, poate pierde acest start european. El devine în momentul de faţă, cea mai vizibilă personalitate a socialiştilor europeni. Este relativ tânăr, 45 de ani. Are un întreg viitor în faţă şi cred că şi din punct de vedere al socialiştilor europeni problema devine în momentul de faţă mult mai complicată decât pare la prima vedere."

"Pe de altă parte, cred că şi canadienii sunt dispuşi să facă o serie de compromisuri pentru ca acest tratat care este foarte favorabil Canadei să treacă. Este favorabil UE dar este favorabil şi Canadei. Nu trebuie să credem că este vorba despre un tratat care avantajează doar una din părţi, aşa cum susţin criticii săi, că ar avantaja doar Canada şi că ar fi un preambul al tratatului cu Statele Unite. Este un tratat necesar într-un moment în care economia se globalizează dar un asemenea tratat nu poate să neglijeze şi interesele părţilor componente ale UE, inclusiv ale României", a spus Cristian Pîrvulescu pentru DCNews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel